Stadswandeling Zypendaal en Sonsbeek … 5.97 km

Aan mijn geschiedenisles van gisteren heb ik niet veel maar het is leuke info om in je achterhoofd te houden. Een drukte van belang als ik mijn auto parkeer op de grote parkeerplaats tegenover Huis Zypendaal … veel werkverkeer. Bomen worden gesnoeid, het huis zelf staat in de steigers en in het koetshuis en de orangerie wordt hard gewerkt aan de aantallen auto’s op de parkeerplaatsen te zien.

Ik loop om het Huis heen … langs een lief huisje waar ik zelf wel in zou willen wonen … het “Gouverneurshuisje” … hier krijgen de kinderen van de familie Brantsen destijds les. Prachtig gelegen aan het boveneinde van een smalle vijver … aan beide zijden door beukenlanen omzoomd … kijk ik uit over de 18e-eeuwse terrassen langs de barokke vijver zoals het in de 2e helft van de 18e eeuw is aangelegd. Na wat heuvels eindig ik bij de Vlindertuin die is aangelegd rondom een meditatieheuvel … hét kunstwerk tijdens de Sonsbeek beeldententoonstelling.

De Parkweg over en ik kom in park Sonsbeek waar het even zoeken is. Blijkbaar heb ik op Komoot wat duistere paadjes aangegeven die er helemaal niet zijn. Heel veel soorten eenden en watervogels … met jong … prachtig om te zien.

De route leidt me door beboste heuvels … langs de Belvedère met uitzicht punt (gesloten … dus die klim maak ik niet) … mis de ijskelder … en dwaal verder af naar beneden waar ik ineens voor “De Witte Villa” met wat bijgebouwen sta. In de verte het stationsgebouw noordzijde .. je loopt hier echt op de rand met de stad. Met het huwelijk van dochter Alexandra kwam ik er voor het eerst … de receptie was in De Witte Molen. Toen zei het me niet veel … nu kijk ik toch met andere ogen.

Langs het standbeeld van Lorentz .. een geboren Arnhemmer (weer wat geleerd!) …

Hendrik Lorentz werd in 1853 geboren in Arnhem. Hij was de winnaar van de Nobelprijs voor natuurkunde in 1902. Lorentz was dus een groot wetenschapper en daarmee belangrijk in de wereld van de natuurkunde in zijn tijd. Daarom werd er in 1931 een monument voor hem gemaakt door één van de belangrijkste kunstenaars in die tijd L.O. Wenckebach.

loop ik richting De Witte Molen. Met aandacht voor een prachtige solitaire boom waar ik speciaal voor Antjella ook maar meteen een foto van maak. Onderweg word ik tot zeker 5 x uitgenodigd voor “koffie to go ” + lunchgerechten. Ik beheers me … wacht wel tot de terrasjes open zijn … uit ervaring weet ik dat het dan heel gezellig is.

Vanaf nu is het een rechte weg terug .. de omweg die ik mezelf beloofd heb via het park “Gulden Bodem” laat ik voor wat het is. Nog wat watervallen en de monumentale beukengroep … het is goed zo.

Mijn stappen heb ik gehaald. De dames van vroeger maakten ook wel hun stappen … van Huize Zypendaal naar de Hartgersberg(Hartjesberg) … en terug … je zit al gauw op de 10.000 stappen. Ik neem aan dat ze wel bij elkaar op bezoek gingen in de 18e eeuw … maar misschien namen ze een koets!

Ik heb genoten .. weer eens wat anders dan sprengen en beken. Hoewel … complete vijvers.

5 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.