Heelsum – Duno/Heveadorp – Heelsum

Buslijn 51 (Breng) brengt me naar de halte Wilhelminalaan in Heveadorp. Voor iedereen die ooit deze prachtige route wil lopen handig om te weten. Start en eind van deze bus is òf busstation Wageningen waar je aansluiting hebt op bijvoorbeeld lijn 50 naar Utrecht … òf Arnhem CS.

En waarom wil ik vandaag starten vanuit Heveadorp … gewoon zin in heuvel op heuvel af! Op de bovenstaande foto is het donkere gedeelte de stuwwal.

Duizenden jaren geleden liepen de rivieren nog van zuid naar noord (!) In koude perioden bevroren rivieren en meren. Het ijs kroop in tegengestelde richting van noord naar zuid door de rivierdalen en duwde grote massa’s grond voor zich uit. Zo is in de voorlaatste ijstijd de 65m hoge stuwwal tussen Oosterbeek en Doorwerth gevormd. Toen het ijs de Rijn belemmerde in noordelijke richting te stromen heeft deze zijn loop verlegd naar het westen. Daarna zijn grote delen van de stuwwal weggeslagen. De steile helling bij Heveadorp is daarvan het resultaat met op het Dunoplateau dat prachtige panorama over de Betuwe.

Je loopt vanaf de bushalte direct de Noorderlaan in en daar waar in een scherpe bocht de weg over gaat in de Tuinlaan is een klein smal paadje (met rechts een bord met uitleg over de cottage woningen in Heveadorp) dat naar boven leidt. Aan het eind op de T-splitsing linksaf totdat je bij de ouderwetse richtingaanwijzer van de ANWB (vanaf 1930) komt. Kies hier voor het Duno Plateau.

Wil je liever door de officiële (mooi gerestaureerde) poort van het Duno Plateau … stap dan 2 haltes verder uit op de Dunolaan … zeker de moeite waard in het voorjaar als de Rododendrons/Azalea’s bloeien. Het is dan wel een hele steile klim naar het Plateau.

Ga ik links of ga ik rechts om???

Ik kies voor rechts … in de herfst is het trouwens echt uitkijken voor boomstronken (verborgen onder het blad) en losliggende klinkers … en ben in een mum van tijd op het Duno plateau.

Altijd weer genieten van het prachtige uitzicht op de Sluizen van Driel, de Rijn, de Betuwe … zelfs de spoorbrug waar ik eerst in de buurt woonde.

Vanaf nu is het domweg het pad volgen dat parallel aan de Rijn/ de uiterwaarden en de weg onderlangs (Fonteinallee) loopt tot aan mijn eerste stop Kasteel Doorwerth. Veel routes komen hier langs … zie zo al het Elfbergenpad, het Dorenweertse klompenpad, een NS-wandeling, het Airbornepad/Market Garden (vanuit Normandie).

Even van de route af voor een kop koffie met appeltaart. Café De Zalmen is altijd gezellig … warm, een kletspraatje, gezellige mensen … zeker in deze tijd als je er vrijwel alleen wandelaars aantreft. De musjes van afgelopen zomer zijn aardig vet geworden en vliegen nog steeds op de taart af.

Weer verder … terug de Stuwwal op. Af en toe nog een paddenstoel maar veel is er niet meer. Langs de voormalige ijskelder van het kasteel. De Boersberg met zijn uitkijktoren laten we voor vandaag maar even links (eigenlijk rechts) liggen en we dalen bij de splitsing Boersberg/Fonteinallee af om links de doodlopende Fonteinallee richting het viaduct van de A50 te nemen.

Onder het viaduct door en aan het eind linksaf de Noordberg op … pad blijven volgen en onderweg genieten van de uitzichten. Eventueel kun je een bezoek brengen aan de biologische boerderij èn winkel Veld en Beek … zeker een aanrader.

Het pad blijven aanhouden … om uit te komen bij een picknickplaats met vergezichten en … de galgenheuvel

“… de plek waar vroeger de galg stond! “

De Noordberg is een opvallend scherpe, uitstekende punt. Vroeger werd zo’n punt een ‘oord’ genoemd. ‘Ten Oordberg werd in spreektaal de Noordberg.
Op oude kaarten (o.a. van 1616 en 1712) komt de naam Oordberg nog voor. Op deze kaarten stond onderaan de heuvel een galg getekend.
Doorwerth was een hoge heerlijkheid tot 1817; waarbij de Heer van Doorwerth als rechter mocht optreden. Hoge heerlijkheden mochten lijfstraffen en zelfs de doodstraf uitspreken.
De galg was vanaf de weg voor reizigers, maar ook vanaf de rivier goed zichtbaa
r.”

Struinen en vergezichten …

Uiteindelijk kom je automatisch bij het hek van de uiterwaarden … waar de (wilde) paarden dit keer gelukkig mijn weg niet versperren. Hier kun je je tocht verlengen met een rondje Jufferswaard (zie: Op zoek naar Zorro ) dat zeker de moeite waard is. Vandaag is het te nat, te koud, te ver … en gaan we via het tunneltje onder de N225/ de Utrechtseweg door waar je aan het eind kunt besluiten om rechtsaf buslijn 352 te nemen die je òf naar Arnhem CS brengt of aan de overkant naar Wageningen busstation.

Ik moet nog een paar honderd meter lopen en ben dan ook blij dat het er op zit. Genoeg voor vandaag … bijna 8 km! Het was waterkoud … maar heb genoten.

5 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.