Kasteel Rosendael, Rozendaalse bos, Rozendaalse veld …

Vandaag een wandeling in een volledig onbekend gebied voor mij … maar eindelijk zal ik de bedriegertjes gaan zien.
Gemeente Rozendaal, Kasteel Rosendael maar ook Rozendaal/Rosendaal … de naam varieert nogal dus neem het mij niet kwalijk als ik soms niet consequent ben/blijf.
We parkeren op de grote parkeerplaats tegenover de ingang van Kasteel Rosendael waar we pas na 11.00 uur naar binnen kunnen. Eerst maar door het (naast het kasteel gelegen) Rozendaalse bos dat een rijke cultuurhistorie bezit vanaf de vroege middeleeuwen. Tezamen met het Rozendaalse veld gaat het om een vrij groot en hooggelegen gebied van bos en hei met tamelijk veel reliëf en vrij grote hoogteverschillen.
Langs de begraafplaats waar onder andere de predikant en dichter Petrus Augustus de Génestet (1829-1861) begraven ligt.
Midden op de begraafplaats zijn ook de bemanningen begraven van enkele Engelse vliegtuigen die in WOII zijn neergestort. Bij hun graven worden elk jaar op 4 mei de doden herdacht.
De erven van Willem baron Van Pallandt droegen in 1978 de begraafplaats over aan de gemeente Rozendaal. Het oudste gedeelte is Rijksmonument. Voor de oude graven geldt eeuwige grafrust.
Sommige stenen zijn met mos bedekt. Andere graftekens zijn in de loop der jaren vergaan en vervangen door houten paaltjes.
Daarom worden de graven wel anoniem genoemd. Maar de gegevens van de overledenen staan in het oude begraafboek.

Langzamerhand lopen we richting de Emmapiramide … een oude uitkijkberg. De top ligt aan de Kluizenaarsweg en is 98 meter hoog. De uitkijkberg is in 1891 als werkverschaffingsproject gebouwd. Vanaf deze berg werd gekeken of er ergens in de omgeving bosbranden waren. Later veranderde de naam van de uitkijkberg in Emmaheuvel … vernoemd naar de toen regerende koningin Emma. Nog weer later werd er op de Emmaheuvel een houten uitkijktoren gebouwd om nog verder te kunnen kijken. Door de houten wallen die op de heuvel werden geplaatst om aardverzakkingen te voorkomen, had de heuvel wel iets weg van een piramide. En zo is de naam Emmapiramide ontstaan. Tegenwoordig is de piramide niet meer in gebruik als brandtoren, maar gewoon een heel mooi uitzichtpunt! Ook is er een gedenksteen ter nagedachtenis aan tien mannen die hier in 1944, tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn geëxecuteerd.

Het heuvelachtige landschap is ontstaan gedurende de voorlaatste ijstijd, het ‘Saalien’ en deels gedurende de middeleeuwen. Naald- en loofbomen wisselen elkaar af … herten, reeën en wilde zwijnen komen in dit gebied allemaal voor.
De laatste zien we dan ook ineens vlak voor ons oversteken … groot zwijn (vermoed de moeder), 2 kleine zwijntjes, nog 1 groot zwijn (de vader?) en nog 1 kleintje. De laatste 2 wachten even met oversteken … houden ons duidelijk in de gaten … als wij niet bewegen (kan eindelijk mijn camera pakken) steken ze vlug over.
We lopen door maar ik hoor rechts gesnuif … draai me half om en zie dat pa ons in de gaten houdt … hij zal zijn vrouw en kinderen wel bewaken. De laatste tijd genoeg gevaarlijke verhalen gehoord … ben ze liever kwijt dan rijk. Hou niet van iets onverwachts achter mijn rug en heb het even benauwd … ze zijn best dichtbij. Wel apetrots op mijn foto. We vervolgen allemaal ons pad.
Voor de rest komen we alleen maar tientallen minuscule bruine padden tegen die opzij vliegen als wij ze naderen … de hele wandeling lang.

We arriveren bij het Rozendaalse zand … even koek en koffie … de brownie wordt goedgekeurd! Als je heel veel honden bij elkaar wilt zien moet je hierheen … hondenuitlaatservice met 8 – 10 honden is niets! Ik hoef dat hele zand niet meer over.

We lopen terug richting kasteel waarvan de tuin inmiddels opengesteld is.

De oudste vermelding van kasteel Rosendael dateert uit 1314. Thans in eigendom/beheer van Stichting Het Geldersch Landschap en Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen. Het kasteel werd in het begin van de veertiende eeuw door Graaf Reinoud I van Gelre gesticht. Tot 1516 is het vrijwel steeds de residentie van de Gelderse heren gebleven. In het historische landschapspark zijn de bedriegertjes, schelpengalerij en theekoepel hoogtepunten.

Een prachtige wandeling.

4 comments

    1. Had de tijd … ma en 2 kleintjes waren te snel. Pa zag ons, had het 3e kleintje naast zich en wachtte op wat wij gingen doen … gaf mij de tijd om mijn camera te pakken. Toen kwam het 3e kleintje en uiteindelijk kreeg ik pa op de foto. Gewoon een kwestie van mazzel als je niet de tijd neemt om uren te wachten.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.