De Dom van Keulen

NOTE:
Het is de bedoeling om de Dom te bezoeken tijden mijn bezoek in april 2024 maar de rijen mensen – mét o.a. kinderwagens, trolleys, rollators – zijn bij beide ingangen zo lang dat ik geen zin heb hierop te wachten. Ook binnen zal je in één lange rij lopen. Ik vind een alternatief in het museum Schnutgen dat zich bevindt in de 1000 jaar oude Romaanse St Ceciliakerk.Absoluut de moeite waard.
Maar ter in info wel het verhaal van de DOM om mijn bezoekje compleet te maken.

De bouw van dit gotische meesterwerk begint in 1248 en wordt uitgevoerd in verschillende fasen tot het klaar is in 1880. Meer dan zeven eeuwen lang zijn de opeenvolgende bouwers trouw aan hetzelfde geloof en de oorspronkelijke plannen.  
Tot op de dag van vandaag staat de kathedraal echter nog steeds met steigers – gelukkig: want als de kathedraal echt af is, zoals de Keulse volkstaal zegt, vergaat de wereld. 

Bron: Thomas Wolf, www.foto-tw.de


Op de plek van de huidige Dom stonden al lang voor de bouw van de kathedraal kerken. De oudste waarvan nog bekend is hoe hij eruit heeft gezien dateert uit het jaar 870. Deze Karolingische kathedraal had twee dwarsschepen, een koor en was gewijd aan de Heilige Petrus.
Voor de Oude Dom was het jaar 1164 een zeer belangrijk jaar. In opdracht van de Keulse aartsbisschop Rainald von Dassel (1114-1167) werden in dat jaar de Relikwieën van de Drie Koningen naar Keulen gebracht een geschenk van de Italiaanse Keizer Frederik I Barbarossa. Hierna was de kerk niet langer alleen de kathedraal van het bisdom Keulen, maar ook meteen een van de belangrijkste pelgrimskerken in Europa. Pelgrims hadden een waardige kerk nodig waarop men besloot in 1225 om de oude dom te vervangen door een nieuw gebouw in de toen moderne Franse gotische stijl.
Men heeft daarop in 1248 het oostkoor laten afbranden.

Linksboven: Drie Koningen Reliekschrijn in de Kathedraal van Keulen
Rechtsboven: Het reliekschrijn opgesteld achter het hoofdaltaar
Linksonder: Erzbischof Hildebold mit dem Alten Dom in der Hand, Mosaik Villeroy & Boch 1899
Rechtsonder: Der alte, karolingische Dom (oben im Bild), Buchmalerei aus dem Hillinus-Codex der Kölner Dombibliothek, 1010/1020.


De huidige Dom is de hoofdkerk van het Keulse Aartsbisdom, en daarmee ook de grootste kathedraal of kerk van Duitsland. De twee hoogste kerktorens ter wereld – 157 mtr – kun je via een smalle trap met ruim 500 treden beklimmen tot net geen 100 meter hoogte
Voor het beklimmen van de torens heb je een toegangskaartje nodig, deze kun je beneden kopen bij de entree van de kerk, het beklimmen vraagt enige lichamelijke inspanning en is niet geschikt voor mensen met claustrofobie of hoogtevrees.

Tijdens de beklimming kom je langs het klokkenspel wat plaats biedt aan de 8 klokken. De St. Petersglocke is de grootste met 24.000 kg. De grootste klok ooit ter wereld gegoten
Haar bijnaam is ook wel Dicke Pitter vanwege de diameter van 322 cm. De klepel weegt 600 kg. Deze brak in 2011 tijdens Dreiköningstag af en brak daarmee door twee houten vloeren en door een reling van het trappenhuis.
11 maanden later werd de klok weer voorzien van een nieuwe klepel zodat de klok in de kersttijd weer haar typische geluid kon laten horen.

En dan nog wat plaatjes.

Bron:
– Scheveningen toen en nu
– Wikipedia.org
– Historiek.net

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.