Doorwerth … 8.27 km

We starten bij de O.L. Vrouw van Lourdes kerk in Doorwerth … inmiddels een stijlvolle B&B in een katholieke kerk uit de dertiger jaren. De prachtige gebrandschilderde ramen zijn bewaard gebleven. Deze Katholieke kerk heeft als enige kerk van Nederland een Davidster in de voor- en achtergevel.
We steken de Kerklaan over richting het Landgoed Hoog Oorsprong. Iets verder … na een stukje Italiaanse weg steken we de Van der Molenallee over, lopen we langs prachtig glooiende akkers en komen we uit in Heveadorp met haar cottagehuizen.

In 1916 wordt de door Jan Rothuizen ontworpen woonkern voor de werknemers van de ‘Verenigde Nederlandsche Rubberfabrieken Hevea N.V.’ gesticht … het later zo genoemde Heveadorp, bestaande uit 83 woningen voor de arbeiders en 14 woningen voor het hogere personeel. De meeste van deze huizen zijn gebouwd in een mengvorm van de Cottagestijl en de stijl van de Amsterdamse School met een rieten dak. Deze blijven beeldbepalend voor het aanzicht van en de sfeer in het dorp. De huizenblokken werden vernoemd naar de Indische eilanden waar het rubber vandaan kwam: Sumatra, Java, Celebes en Borneo.


Via de Oude Oosterbeekse weg en een klein stukje Italiaanse weg is het genieten van het uitzicht … hoog boven de NederRijn op het plateau Duno.
Aan de andere kant via de Dunolaan naar beneden richting de Seelbeek waar direct aan het begin nog een groot waterkoelfilter staat dat ooit bij een boerderij hoorde en dat diende om de melk koel te houden totdat het naar de fabriek vervoerd werd.

We doorkruisen de Valckeniersbossen en lopen tegen de Westerbouwing aan.
Een uitspanning die in de jaren ’50,’60, ’70 met o.a. een kabelbaan en botsautootjes garant stond voor heel veel kinderplezier.


Vanaf de Westerbouwing naar beneden langs de Rijn, het pontje naar Driel in de verte …. een stukje Kerkpad en dwars over de Hemelseberg weer omhoog richting de Utrechtseweg.

Oversteken en achter Hotel De Bilderberg langs … ja die van Prins Bernhard en De Bilderbergconferenties … om via de Bilderbergbossen weer terug te komen bij de N225. Oversteken en over de Italiaanse weg terug naar de parkeerplaats.
De 400 jaar oude beuken en beukenrestanten langs de Italiaanseweg vormen samen de oude eigendomsgrens tussen Heerlijkheid Doorwerth en Landgoed Hoog Oorsprong.
De laatste dikke bomen (Schei-(ding)bomen) zijn even oud als de Italiaanseweg. Ook nu nog zijn ze als afbakening van een eigendomsgrens markant.

3 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.