Het Paradijspad (10 km)

Bron:
– Klompenpaden
– Geldersch Landschap & Kasteelen 
Start: Achterveldseweg 26 in Barneveld.
Openbaar vervoer: Bushalte De Nieuwe Eshof in Barneveld.

Parkeren: ingang rechts van de boerderij … een leid je naar de parkeerplaats tegenover de koeienstal.

Link: Paradijspad – klompenpad. Het pad kan verlengd worden met het Terbroeksepad (11 km). Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld.


Barneveld was voor mij altijd kippen en weilanden maar het is meer. Een verrassend mooie wandeling door het buitengebied … door de Gelderse Vallei.
Klompen aan, rugzak op en gaan!
Iets ingekort en her en der wat bochtjes afgestoken zodat ik uitkom op 8,5 km in plaats van de voorgeschreven 10 … maar als je er loopt en de blauwe klompjes volgt, is er niets aan de hand.


Vanaf de parkeerplaats eerst maar een praatje met de koeien – het is een enorme stal – om vervolgens de richtingaanwijzer te volgen over het pad langs de (suiker?)bieten totdat … ho! Wegversperring!!! Ze zijn hier goed aan het snoeien geweest … ik moet terug en weer opnieuw beginnen maar nu over het autopad.


Na een paar honderd meter wijst een grappige richtingaanwijzer me de weg door de weilanden. De eerste paar kilometers kom ik over creatief gevonden weilandoverstapjes. en pad-aanduidingen. De zon schijnt, hij brandt haast in mijn gezicht – het is nog wel koud – wat een zaligheid om hier vandaag te kunnen lopen.

Ik kom uit op de verharde Aarderweg die ik 1,5 km ga volgen en die me leidt naar de brede Barneveldse Beek. Met twee bruggetjes steek je over en dan ben je echt in Het Paradijs.


Het is de naam die de inwoners van Barneveld van oudsher gebruiken voor o.a. de boerenlandgoederen Groot en Klein Bylaer. Een oud boerenlandgoed met een boerderij, weilanden en akkerland afgewisseld met bos en heide. In het gebied liggen sprengen, vennetjes en beken. 
Alle elementen van het historische boerenbedrijf zijn hier nog vrijwel onveranderd aanwezig. Ook het oorspronkelijke waterbeheersingsstelsel van sprengen en beken is nog intact. Onder het gebied liggen een aantal grote ‘kwelkraters’ waar uitwisseling met het grondwater optreedt. Het gebied is hooggelegen, maar door het opwellende water toch drassig en nat.
Op natte bodem kon niet worden gebouwd. Het water bepaalde zo de plaats van de boerderij en de bijgebouwen. Die plek is al eeuwenlang onafgebroken bewoond. Het relatief warme en kalkrijke kwelwater werd afgetapt en gebruikt om grasland mee te bevloeien (de ‘vloeiweide’). De kwelkoppen zelf werden daardoor droger: daar werden akkers aangelegd. Het patroon van bebouwing, grasland en akkerland is al sinds 1800 vrijwel onveranderd.


Het tweede bruggetje gaat over de kleine Barneveldse beek waar ik op een bankje even aan de praat raak met een gezellige vrouw die haar hond uitlaat.


Langs één van de “pest”bosjes en een heel nat gedeelte …
Een pestbosje … bron: Wikipedia
Ver voor de tijd van hygiëne en regels moesten boeren ook van hun zieke en dode vee af. Vaak betrof het vee dat was bezweken aan besmettelijke ziekten zoals veepest of miltvuur. Deze dieren werden meestal begraven in de hoek van het weiland, zover mogelijk bij de boerderij vandaan. De plek werd met een raster of sloot omgeven en niet bewerkt of beweid, hierdoor konden er bomen en struiken groeien. In weinig veranderde landschappen komen pestbosjes nog voor. De sporen van de miltvuurbacterie, Bacillus anthracis (antrax) kunnen 100 tot 200 jaar actief blijven.
De kadavers werden bij de begraving vaak met ongebluste kalk overdekt. Dit leidt tot witte plekken in de aarde. Indien een pestbosje (abusievelijk) geruimd wordt, kunnen deze ‘witte kuilen’ een aanwijzing zijn dat de nodige veiligheidsmaatregelen moeten worden genomen, omdat er nog sporen van de miltvuurbacterie aanwezig kunnen zijn
.”


…lopen we richting Landgoed Klein Bylaer waar we ook heidevelden tegenkomen. Hier steek ik een stuk af … het is goed zo en het zal niet meer dan 1,5 km schelen. Heb op een paar kilometertjes na bijna 2,5 maand niet gelopen … moet ook niet in 1x gaan overdrijven.


En dan dezelfde weg weer terug. Nog een paar foto’s.

Langs de kaaswinkel waar ik een paar soorten kaas koop …

En terug naar huis.

8,5 km … prima start!

23 gedachtes over “Het Paradijspad (10 km)

  1. Met zo’n naam word ik natuurlijk nieuwsgierig… 😉 Maar het doet zijn naam eer aan, zo te zien aan de foto’s. Wat een prachtige omgeving! En weer een boel geleerd, over pestbosjes enzo. Leuk!

    Geliked door 1 persoon

  2. Ook toevallig, deze hebben wij 3 maart 2021 gelopen, maar wij hebben er ook een stukje Barneveld aan vastgeknoopt.
    En je hebt gelijk, het is een prachtig pad, zeker met het zonnetje erbij. Je hebt weer mooie kilometers gemaakt 👍🤩

    Geliked door 1 persoon

  3. Ik maakte deze wandeling over het Paradijspad in 2021. Hij staat bij Rianne Wandelt bij de Provincie Gelderland. Hij behoort tot mijn mooiste wandelingen. Prachtige wandeling en heb daarna ook een bezoek gebracht aan de kaaswinkel. Wist niet dat daar een bushalte is, ik parkeerde in de berm. Wat fijn dat je weer wat kilometers hebt kunnen maken, en dat het goed ging. 😊

    Like

  4. Een mooie wandeling met op zijn minst zeer originele wegwijzers 🙂
    Het verhaal van de pestbosjes was me onbekend, bedankt om die uitleg even mee te geven Neeltje.
    Het was wel mooi weer maar hier stond nog steeds een strakke en koude wind, net als gisteren.

    Geliked door 1 persoon

  5. prachtig Neeltje
    in woord en beeld , een paradijselijke wandeling
    ik ken Barneveld wel van kippen en varkens , met de middelbare landbouwschool hebben we in ik dacht ;68 een week in kasteel de Schaffelaar geslapen , er achter was toen een praktijkschool 🙂
    en ik fietste er wel door , dit wat jij nu beschrijft staat mij ook wel aan
    dank je wel

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.