De start van bovenstaande route is vanaf restaurant Nol in ’t Bosch … ik pak hem op in het Renkums Beekdal bij de vlonder. En … ik loop hem van huis uit wat inhoudt een kleine 4 km er bij.

De meeste beken in deze streek zijn sprengenbeken … van oorsprong door de mens gegraven. In de 16e en 17e eeuw ontdekte men dat op de hellingen van de oude smeltwaterdalen (IJstijd) het grondwater kon worden aangeboord. Dat water werd opgevangen in een gegraven sloot en werd gebruikt als drinkwater, waswater maar ook als krachtbron voor aandrijving van watermolens, korenmolens en olieperserijen (oliemolens). In de 19e eeuw werd het kraakheldere Veluwse water gebruikt voor de opkomende papierindustrie. De huidige papierfabrieken en wasserijen hebben hun bestaan dan ook te danken aan de sprengenbeken. Door het Renkums beekdal lopen 3 stroompjes. Bij het monument de Oliemolenbeek, midden door het dal loopt de Halveradsbeek en aan de overkant de Molenbeek. Om het nodige verval te realiseren werden de nieuwe beektrajecten hoger langs de dalwand “opgeleid” waardoor het water dan meestal een meter of twee, drie kon vallen.

Vanaf het oliemolenmonument loopt een pad met betontegels door het beekdal en net als ik een foto van dat beekdal wil maken schrik ik me lam … knip wel. Een reiger bijna op mijn hoofd (ze zijn vliegend toch wel heel groot)… gelukkig komt ie vlak naast me op de grond terecht en hij is absoluut niet bang.

Dan begint het zware werk … omhoog en via het Bergpad de hele stuwwal af. Het pad tot aan het Fletcher hotel ken ik wel maar het mooiste stuk begint eigenlijk verderop … prachtige vergezichten en een veel ruiger gebied. Het is weer volop genieten.

Dan via het Belmonte Arboretum onderlangs terug … de N225 weer over … dwars door het Landgoed Dorschkamp, langs de achterkant van het Wagenings Wijngoed (waar de druiven volop geplukt worden) naar het restaurant Nol in’t Bosch. Even oversteken en dan brengt de route me over een lang bospad naar het buitenbad van Koning Willem 3 waar ook de vlonder weer ligt. Mijn rondje van 10,5 km zit er op..

Met de aanlooproute erbij heb ik bijna 14 km gelopen … welletjes voor vandaag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.