Alpes de haute Provence (michelin geel nr 334)

Een dagje bergen rijden.
St Andrè les Alpes-Colmars-Col d’ Allos-Barcelonette-Col de la Cayolle-Guillaume-Gorges de Daluis-St Julien du Verdon-Castellane

Tijdsduur: 1 hele lange dag.
vergeet geen water mee te nemen,
Deze route is nog uit de tijd van vòòr google maps op mijn mobiele telefoon. Michelinkaart geel nr 334 -Alpes de haute Provence, Hautes Alpes. Ik zal voor zover het lukt de wegnummers aanpassen … veel N-wegen zijn D-wegen geworden.

Het is een rondrit waarin je keuzes moet maken anders doe je er misschien wel 2 dagen over. Onderweg zijn er trouwens genoeg afsteekmogelijkheden als de weg je te lang wordt.

Kaartje 1: Start Castellane naar St Andrè les Alpes (D955 – N202). In St Andrè richting Col d’Allos, er staat aan het begin al of hij open is. Als eerste kom je het plaatsje Thorame Haute tegen, wij vonden het niet zo bijzonder maar misschien denken jullie er anders over. Heb je inmiddels genoeg van de bergen dan kan je via de D908 een mooie route terug rijden via Méailles en Annot. De prachtige wandeling over Le Grès d’Annot is zeker een aanrader.

35 miljoen jaar geleden werden de “Grès d’Annot” geboren, een resultaat van onderzeese lawines bestaande uit slib en zand. De formatie van de Alpen heeft Annot-zandstenen gebroken en misvormd en vervolgens door erosie gebeeldhouwd in die spectaculaire chaos die we vandaag zien. De Mediterrane invloed zorgt voor een milder bergklimaat, mergel en grès dat het bestaan ​​van vele bronnen mogelijk maakt, maakt de “grès d’Annot” een site van groot floristisch belang. Door de zandige grond kon de kastanjeboom zich ontwikkelen. De openingen in de rots bieden een ideale schuilplaats voor diverse soorten vleermuizen. Tot slot, de aanwezigheid van schuilplaatsen in de rotsen, deze semi-holbewoners woningen die door mensen al duizenden jaren worden gebruikt, nemen ook deel aan de rijkdom van deze site. Uitkijkend over het dorp is een gebied van 150 ha nu geclassificeerd als gevoelig natuurgebied. Faciliteiten zijn ontworpen om de ecologische, geologische en landschappelijke waarde van de site te behouden, terwijl het verbeteren van oefengebieden voor klimmers en wandelaars en het opleiden van het publiek via educatieve hulpmiddelen.

Kaartje 2:
De volgende pleisterplaats is Colmars, een middeleeuws stadje dat erg leuk is om doorheen te lopen.Weer een mogelijkheid om terug te gaan. Maar bezoek dan wel eerst één van de gezellige terrasjes, … wij hebben er heerlijk geluncht.
Colmars, ook wel Colmars-les-Alpes genoemd, ligt op de plek waar de rivieren Verdon en Lance samenkomen. Het plaatsje staat bekend om haar twee forten en haar versterkte muren, die het plaatsje in haar turbulente verleden moesten verdedigen. Tijdens de Godsdienstoorlogen vochten de katholieken en de Hugenoten een felle strijd uit in dit gebied. In 1692 kreeg de beroemde Franse fortenbouwer Vauban de opdracht om de verdedigingswerken voor Colmars te ontwerpen.”

Je rijdt terug via de D78 naar St Martin d’ Entraunes. Een 1e klas kronkelweg en ik kan het weten want we hebben ze allemaal gereden … af en toe handen voor ogen … zeker als ik aan de kant van het ravijn zat. Deze terugweg duurt wat langer omdat je via Guillaume en de Gorges de Daluis gaat (een magnifieke kloof van rode leisteen en tunnels!)

Maar goed … je wilt persé naar de Col d’ Allos dus gaan we door. Kaartje 3. Wel nemen we nog even voor de Col d’ Allos een tussendoor weggetje naar het Lac d’Allos. Je kunt er omheen wandelen en er is een uitspanning of restaurant. Ik weet het niet precies … het is het jaar van mijn nieuwe heup … die zit er nog maar 4 maanden in. Bij de parkeerplaats aangekomen lijkt het niet verstandig dit rondje te gaan lopen omdat het nog 3 kwartier lopen is vanaf dit punt. Volgens insiders moet het schitterend zijn … het stikt hier van de wandelingen. Misschien ooit een reden om er een hele wandelvakantie aan te spenderen.

N.B. … kwam op het “to do” lijstje … is er nooit meer van gekomen.


En dan … eindelijk de Col d’Allos. Via dit machtige bergmassief waar heel veel wandelingen beginnen … waar je je zò nietig voelt … vervolg je je weg.

Je kunt er voor kiezen om Barcelonette te bezoeken (let wel: alles is dicht tussen 12.00 en 15.00 uur, behalve terrasjes) maar anders neem je vlak voor de stad de D902 richting Col de la Cayolle met uitzicht op de Mont Pelat (3051 m). Deze weg volgen via Guillaume en door de Gorges de Daluis …een kloof die door een duizenden jaren durend proces uitgesleten is door de rivier Var, die met haar volle kracht door het landschap raasde. De kenmerkende rode rotsen in de kloof zijn het resultaat van een meer dan 250 miljoen jaar durend proces waarbij vulkanische as en ijzeroxide de grond rood kleurden …

terug naar de N202.De N202 gaat langs Annot en brengt je door de Clue de Rouaine en over de Col de toutes Aures naar Julien du Verdon. Daar zie je het Lac de Castillon al weer liggen en ga je met een scherpe bocht naar links de D955 op.

Heb je trek dan kan je bij “La Baie du Cheiron ” (een watersportuitspanning) een lekker patatje gaan eten voordat je een paar km verder Castellane weer binnenrijdt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.