Kasteel Hernen …

Een mooie wandeling door het Land van Maas en Waal … de route is een aaneenschakeling van kleine lussen. “Waar vroeger rivier(takk)en van de Maas kronkelden, lopen we nu door een licht glooiend landschap van kleine bosjes, bomenlanen en graslanden op oude rivierduinen. Een gebied boordevol cultuurhistorie van landgoederen met een kasteel, boerderijen, molen en een kerk.

Het is de wekelijkse maandag wandeling met Antjella en we starten bij Kasteel Hernen, een middeleeuwse burcht, vooral bekend van de televisieserie Floris. De eerste 2 lussen lopen over de beukenlanen van landgoed Hernen en tussen de velden langs het water van de Leurse en de Nieuwe Wetering richting Bergharen … over het terrein van een sportvereniging (loop maar gewoon door), een stoeterij/manege (ja, zelfs de paarden worden naar binnen gehaald ivm de wolkbreuk) … en terug naar het kasteel. Antjella houdt het na al het natte gedoe voor gezien … nog even samen een kop koffie … that’s it!.

Ik plak ik er nog een paar kilometer achteraan. Na een rondje kasteel loop ik het dorp in en passeer de neo-Romaanse kerk Sint Judocus, beschermheilige van pelgrims, boeren, bakkers, zieken en fruit. Alleen het halletje is open … een kaarsje branden lukt niet … heb geen los geld bij me.

Aan de andere kant van de snelweg word ik helemaal onverwachts verrast met een bijna bloeiend heideveld, een verscholen ven en de korenmolen uit 1745. Maar het leukste is natuurlijk dat net als ik een bankje in ’t zicht heb de zon pogingen onderneemt om door de wolken heen te breken … een uitgelezen moment voor koffie met koek (een reep van chocola, honing en noten .. erruugg lekker).

De laatste lus laat ik zitten … ik mis dan Huis te Leur maar het is genoeg geweest. Via de achterkant van de prachtige kerk loop ik terug.

4 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.