Jufferswaard, Noordberg, Boersberg en terug …

We starten vanaf de Jufferwaard … wat een water. Vandaag niet gepland om hier rond te lopen maar om op de Noordberg te komen moeten we wel door deze modder. Veel is er niet te zien .. een paar paarden, in de verte wat zwanen … doorlopen maar.

Het wordt klimmen … de Noordberg op … onder het viaduct van de A50 door … oversteken naar de Boersberg waar we aan de linkerkant blijven en een helling van 10% voor onze kiezen krijgen … om straks weer via een ander viaduct terug in Heelsum te komen. Maar eerst tijd voor koffie en thee.

We lopen een stukje parallel aan de N225 om vlak voor de Utrechtseweg linksaf de koninginnelaan te blijven volgen tot het oude protestantse kerkje.

Het kerkje in Heelsum is gebouwd vanaf 1517 in een laatgotische stijl. Opdrachtgever was jonker Frederick van Voorst (1480-1535), heer te Doorwerth. De jonker heeft ook de eerste steen gelegd. Maar misschien was zijn moeder: Margaretha van Homoet (1445 -1521), wel de werkelijke opdrachtgever. Twee jaar later, in 1519 kan Mr. Willem van Kerckhof, pastoor te Heelsum, de eerste lei leggen voor de dakbedekking. In hetzelfde jaar werd de kerk ook ingezegend en in gebruik genomen. In 2019 is het 500 jaar geleden dat de kerk op ging.

Dan is het alleen nog maar rechtdoor om de Noordberg weer op te klimmen … naar het uitzichtpunt bij de galgenheuvel te lopen om de NederRijn in volle glorie te zien en weer af te dalen naar de Jufferswaard.

Waar we onderweg nog iets prachtigs okergeel tegenkomen … de gele trilzwam. Wordt vaak verwisseld met de heksenboter.

Bijna 8 km … het is mooi geweest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.