De sprengen en de beken hou ik even voor gezien … er is meer te belopen! Bij komoot zie ik een wandeling rond de Amerongse berg die met haar 69,2 meter boven NAP het hoogste punt is van de provincie. Het Amerongse bos behoort tot een van de oudste bossen van het nationaal park “de Utrechtse Heuvelrug” met aangelegde beukenlanen en sommige grove dennen uit 1770 … destijds dienend als jachtgebied voor de kasteelheren van kasteel Amerongen. Precies wat ik zoek … niet te lang (6 km) en niet te ver weg (26 km). En daarbij … ik loop er graag … ik kom ook uit die buurt.

Maar vandaag heb ik mijn dag niet! Zoek me suf om het juiste startpunt te vinden … het barst van de bospaden … om uiteindelijk dan maar te gaan voor een gele paaltjesroute die ik tegenkom … de Leemkuil wandelroute van Staatsbosbeheer. De officiële start is trouwens ergens anders …

De leemkuilroute start vanaf het restaurant ’t Berghuis in Amerongen. Bij dit restaurant zijn ook parkeerplekken. Om deze te kunnen bereiken moet je een kort stukje door het bos rijden over een onverhard pad. Wanneer je navigeert naar Veenseweg 28 in Amerongen, rijd je er zo naartoe.

Een uur lang zie ik beuken, dennen … lanen, soms een klein paadje en ook al geniet ik van het mooie weer, de lente-lucht … ik mis de “wauw”-factor … het is gewoon saai. Geen doorkijkjes, geen onverwachtse uitzichten, geen oer-monumenten. Óf ligt het aan mij … nieuwe zooltjes, slechte conditie. In ieder geval ben ik blij wanneer ik na een stevige klim aankom bij de eenzame eik met heel veel bankjes. Tijd voor koffie.

De eik (1792) staat te midden van het sterrenbos dat rond 1790 in de vorm van een wagenwiel met 8 spaken is aangelegd op zo’n 400 meter ten zuidoosten van het hoogste punt van de Amerongse berg.

Er heerst inmiddels een gezellig drukte in het bos .. veel wandelende gezinnen, groepen … heel Nederland heeft blijkbaar vrij.

Wat lanen en paadjes verder kom ik bij de leemafgraving … de leemkuil. Vroeger werd leem gebruikt als bouwmateriaal voor de productie van bakstenen en verharde wegen. Na de afgravingen bleven de leemkuilen vaak onbenut achter.

Het is warm … ben moe, te warm nog gekleed, mijn voet heeft last van het nieuwe zooltje … ik besluit de route in te korten. Hoe dichter ik bij de parkeerplaats kom hoe drukker … fietsers in allerlei soorten en maten … ligfietsen, kinderfietsen, duofietsen, elektrische fietsen … fietsen die nog in elkaar gezet worden … je kunt het zo gek niet bedenken of ik zie het. De parkeerplaats waar ik 1,5 uur geleden als enige stond is nu overvol.

De “Eenzame eik”kan ik afstrepen maar er blijven nog genoeg andere wandelingen over. Amerongen is voorlopig nog niet van me af … de kastelen zijn binnenkort aan de beurt … maar ook een Klompenpad, een Trage tocht … tochten uitgezet door de Utrechtse Heuvelrug.

Genoeg te doen.

2 gedachtes over “Amerongse Berg en een eenzame eik … 6.7 km

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.