Kasteel Doorwerth/Boersberg/Stukje Duno

We starten op de parkeerplaats van Kasteel Doorwerth dat in de middeleeuwen rond 1250 aan de oevers van de Rijn gebouwd wordt door Ridder Berend van Dorenweerd. Het is dan een houten burcht bestaand uit één woontoren. Lang staat het niet want in 1260 beveelt de graaf van Gelre de toren in brand te steken om Ridder Berend te straffen. In 1280 bouwt een nakomeling de toren weer op en zo wordt het in de loop der jaren steeds een stukje groter.
In ca. 1680 … in handen van de “Schellaert van Obbendorfs” … zijn de verbouwingskosten dusdanig gestegen dat het overgaat naar de grootste schuldeiser, Anton graaf van Aldenburg (1633-1681).
Een vrouwelijke nazaat van deze graaf “Charlotte Sophie van Aldenburg Bentinck “(1715-1800) … voor korte tijd de vrouw van Willem graaf Bentinck (1704-1774), kasteelheer van Doorwerth … is een ongebruikelijke vrouw in die tijd. Onafhankelijk, feministisch, bevriend met Voltaire, impulsief … met een actief liefdesleven … en men ziet haar graag als gast aan de Europese vorstenhoven. Schrijfster Hella Haasse heeft haar verhaal vastgelegd in het boek “Mevrouw Bentinck”.
Na nog een korte opleving als J.A.P. baron van Brakel het kasteel koopt in 1837 en hij met zijn negen kinderen weer leven in de brouwerij brengt raakt het toch na zijn dood opnieuw in verval.
In 1910 wordt het gerestaureerd maar in 1944 verwoesten Duitse bommen en geallieerde beschietingen een groot deel van het kasteel.
In 1956 begint men aan een restauratie die 37 jaar in beslag zal nemen.
In 1983 zijn de werkzaamheden klaar en drie jaar later heropent prinses Juliana het kasteel.

We steken de straat over en lopen langs de ijskelder een stukje evenwijdig aan de Fonteinallee om aan het eind te beginnen met de beklimming van de Boersberg.
Een gebied waar in de ijstijd grote ijsmassa’s de bodem omhoog duwen waardoor de stuwwallen ontstaan. Door het uitschuren van de rivier langs deze bult ontstaat een steile helling.
De hoogte varieert hier van 15 meter boven NAP in de uiterwaarden tot 63 meter boven NAP op de Boersberg.

Via de Dunolaan lopen we een klein stukje richting het Dunoplateau om dan weer terug te keren naar het kasteel waar we gewoon op het terras een kopje koffie kunnen drinken.

5 comments

  1. Dit is een wandeling die ik ook al eens gemaakt heb. Een heel mooi gebied, ik ben toen gestart vanaf het parkeerterrein van het sluizencomplex Driel. Toen was het kasteel niet open voor een kopje koffie. Fijn dat dit weer mogelijk is!!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.