Rondje Hemelse Berg/Valckeniersbossen

We vertrekken vanaf de nog bijna lege parkeerplaats van het Airborne museum … een mazzeltje.

Stralend weer met af en toe wat schapenwolkjes aan de verder blauwe lucht. De hertjes liggen in de verte in het zonnetje te niksen en we lopen stilletjes door tot aan de gedenknaald – het gedenkmonument voor Ursula Kneppelhout – Van Braam – geplaatst op het hoogste punt van de Hemelse Berg.

Hemelseberg; Gedenknaald als monument.
Sinds 17 september 1895 staat op het hoogste punt van “den Hemelschen Berg” deze gedenknaald het was een geschenk van ‘dankbaar Oosterbeek’ aan J.Kneppelhout en U.M.Kneppelhout-van Braam , het echtpaar dat een grote reputatie had in het dorp op sociaal cultureel gebied.

Via de Ursulaweg lopen we naar beneden naar de Oorsprongbeek waar de watervallen – nu er nog geen blad aan de bomen zit – duidelijk zichtbaar zijn.
Het is een bronbeek die later door sprengen is vergroot. De beek ontspringt hoog op de stuwwal en stroomt door een bebost, parkachtig gebied met een verval van 35 meter naar de Neder-Rijn. In de beek bevinden zich een groot aantal stuwtjes, watervallen en vijvers die begin 19e eeuw zijn aangelegd.
In de bovenloop stonden rond 1700 twee kruitmolens, de ‘Bovenste molens op De Oorsprong’, waar buskruit werd vervaardigd. Later stond hier een papiermolen.


Het grothuisje
Eén van de watervallen van de Oorsprongbeek viel in een ‘grotwerk’, een huisje waar de beek hoog door stroomde en aan de voorkant in een breed gordijn van water uiteen viel. In het huisje kon je onder de beek doorlopen en door de waterval naar buiten kijken. 
Al in 1824 wordt het huisje genoemd in beschrijvingen van wandelroutes rondom Arnhem. In 1909 wordt het park vernieuwd en is er geen plek meer voor het grothuisje. Gelukkig is in 2007, met herstelwerkzaamheden aan de beek, het huisje teruggeplaatst.

Tuin de Lage Oorsprong.
Een sfeervolle tuin met kunst- en muziek waar altijd iets te beleven en te ontdekken is. De tuin raakte zwaar beschadigd in WOII en verviel tot niemandsland totdat betrokken Oosterbekers de tuin weer lieten herrijzen. Nu is de tuin met haar historische elementen, sculpturen en gevarieerde begroeiing een schitterende plek om tot rust te komen en te genieten.

We steken de Van Borsselenweg over en lopen over Landgoed Oorsprong – met sommige hele natte stukken – richting de Valckeniersbossen waar we langs het laatste restant van de modelboerderij het Huis ter Aa/Heveadorp lopen … het in 2018 gerestaureerde waterfiltergebouw, een gemeentelijk monument. 
Deze modelboerderij was een ideëel bedrijf en men zegt dat de koeien in deze modelboerderij beter werden behandeld dan de arbeiders aan het einde van de 19e eeuw. Het enige wat in het huidige Heveadorp herinnert aan de modelboerderij is.

Uiteindelijk komen we uit op de Veerweg waar de Seelbeek uitmondt in de (Neder)Rijn en waar we er bijna aan het eind in de bocht voor kiezen om het Kerkpad (een groot deel is vlonderpad) langs de Uiterwaarden te nemen om uit te komen bij de beroemde oude kerk (10e eeuw).
Maar eerst onderlangs De Westerbouwing waar nog altijd de toren zichtbaar is waar de kabelbaan in bevestigd was en waar we met een stoeltjeslift naar beneden gingen. Lang leve de schoolreisjes.

En dan de straat over om aan de terugweg te beginnen. Langs het concertgebouw … ook geschonken door de familie Kneppelhout …
“Kneppelhout laat de Concertzaal bouwen voor vioolvirtuoos Jan de Graan. Hij leert hem in 1864 kennen tijdens een concert in Amsterdam. De Graan is dan 6 jaar oud. Kneppelhout zorgt dat hij van de beste violisten les kreeg.
Kneppelhouts vrouw Ursula schenkt de Concertzaal en de bijbehorende grond na de dood van haar man aan de gemeente. In de bewaard gebleven akte van de schenking van 22 juni 1986 staat in wat omslachtig Nederlands vermeld dat de gemeente alles in handen krijgt op voorwaarde dat de oude culturele bestemming gehandhaafd blijft.”

… lopen we via de Bildersweg en het Rozenpad – waar we wat “wilde dieren” spotten 😂😂 –

richting park Hartenstein en zijn we al weer snel bij de auto.

Ca. 7 km … een mooi begin voor de maandag.

21 gedachtes over “Rondje Hemelse Berg/Valckeniersbossen

  1. Wat vervelend dat die duizelingen er weer zijn, duimen maar dat het geen blijvertje is🍀🍀. Woensdag wandel ik hier ook, in ieder geval het stuk van de kerk in Oosterbeek tot aan Duno. Heb er zin in🌞

    Geliked door 1 persoon

  2. ha die Neeltje
    ik liep de NS wandeling ” de hemelse berg “ meermaals
    maar ik kom hier bij jou wandeling nog veel mooie nieuwtjes tegen
    het is een schitterende omgeving , en ik wed dat je genoten hebt

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.