Blauwe kamer en een stukje Grebbeberg …

Een rivieroeverreservaat aan de noordelijke oever van de Nederrijn tussen Rhenen en Wageningen. Het wandelpad begint naast het Opheusdense Veer. Eén van de oudste Nederlandse veerponten. Al omstreeks 1300 wordt het benoemd in documenten … maar schijnt in de 9de eeuw al gevaren te hebben.

Voor het Panorama Restaurant De Blaauwe Kamer langs loop je eerst over een stuk gras met zicht op de Cuneratoren in de verte. Bij eerdere wandelingen regelmatig genoten van de grote groepen Gallowayrunderen en Konikpaarden … leuk om dat aan Antjella te laten zien. Nou … vergeet het. De Galloway’s liggen gezapig in het gras en er is geen paard te zien … wel heel veel vogels. Ook kunnen we niet naar de vogelkijkhut … het pad en de hut zijn ivm met corona gesloten. We moeten het doen met alles wat we vanaf grote afstand zien.

De enige bezienswaardigheid nu nog is het terrein van de voormalige steenfabriek De Blauwe Kamer. Het wandelpad loopt dwars door de restanten. De naam komt oorspronkelijk van een voormalige hofstede die al op een kaart van 1636 voorkomt. Het was toen een aanzienlijk huis. Daarna kwam er een boerderij genaamd “Blauwe Kamer” … nog later een steenfabriek met dezelfde naam die tot 1975 bakstenen produceerde.


Om toch nog een beetje kilometers te maken lopen we via de weg naar de Grebbedijk. Onderweg hebben we zicht op de Eendenplas en daar is voldoende te zien en te horen … een eiland helemaal vol met vogels. Heel veel vogels … vooral hele grote. Een grote Canadese gans, een ooievaar en … volgens het boekje een lepelaar (heel trots op deze foto). Die heb ik toch maar even op de foto en als je weet van welke afstand ingezoomd … mag het een wonder heten dat ze nog zo duidelijk zijn.

We lopen de Blauwe kamer uit en via de weg naar de Grebbedijk waar we vlak voor de N225 uitkomen bij de Cuneralaan nemen we de 1e steile trap naar boven om uit te komen bij het kijkplatvorm Grebbeberg. Ik denk in de verte wat koeien te zien … mogen ook nog op de foto … en dan blijkt thuis dat het paarden zijn. Wat een mazzel!

Een lekkere wandeling … koud maar zonnig en meteen een stevige workout met al die trappen … 7.65 km.

4 comments

  1. Jaloers op Jou bij het maken van deze wandeling. De Blauwe kamer is een prachtig gebied, en de laatste keer dat ik er was, kon ik ook al niet naar de vogelkijk hut. Ben er nog niet geweest, dus hoop ik dat het later nog eens lukt.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.