Keulen (dag 3)

Alweer de laatste dag. We hebben nog een paar uur over tussen het verlaten van het appartement en het vertrek van de trein … tijd genoeg voor nog een museum.

Het “Römisch-Germanisches Museum” is al een paar jaar gesloten en over het tijdelijke onderkomen in het Belgische Huis aan de Cäcilienstraße lezen we niet zulke goede recensies … het wordt het Schnütgen Museum.
een museum voor christelijke kunst in Keulen. Het museum bewaart en exposeert voorwerpen voornamelijk uit de Middeleeuwen tussen de 11e en 16e eeuw in het Rijnland. Enkele stukken dateren uit de barok en de 19e eeuw en ook uit andere Europese landen en uit Byzantium. Sinds 1956 is het Museum Schnütgen gehuisvest in de Romaanse kerk St. Cäcilien“.


De ambiance alleen al maakt dat het heel goed voelt om er rond te lopen.
Het is vernoemd naar de kanunnik en kunstverzamelaar Alexander Schnütgen die in 1906 zijn omvangrijke collectie middeleeuws beeldhouwwerk en liturgische voorwerpen aan de stad Keulen overdraagt op voorwaarde dat de stad een museum voor de kunstschatten zoekt waardoor het ook voor het publiek toegankelijk is.
Het wordt de uit de 12e eeuw daterende voormalige kapittelkerk van Sint-Cecilia waarvan het interieur sterk wordt aangepast aan de museale functie en dat ruim genoeg is om er later nog collecties gebrandschilderd glas, nog meer kerkelijke objecten en heiligen(beelden) aan toe te voegen.

Alexander Schnütgen

We lopen door de centrale hal …


naar de aanlooproute … links is Schnütgen, rechts is het Rautenstrauch – Joest- Museum dat we links laten liggen. Geen tijd voor.

Via een gang met prachtige gebrandschilderde ramen …


komen we bij de ivoren en stenen sculpturen, zeldzame doeken/kledingstukken en een kostbare verzameling van middeleeuwse kunst uit heel Europa.


We zijn nu aan gekomen bij de oude 1000 jaar oude Romaanse kerk die voor een groot deel is omgebouwd tot tentoonstellingsruimte.
Indrukwekkend.


En dan is het al weer tijd om de jassen te pakken en naar het station te lopen. We zijn wat vroeg en gebruiken de tijd om het ondergrondse overdekte winkelcentrum te bezoeken. Ook daar kan je je geld wel kwijt.


Keulen … wat een gezellige stad. Het had nog een los eindje … kan ik nu afvinken.
Kwart voor 1 rijdt de trein voor.
Kwart voor 4 zit ik thuis met de beentjes omhoog. Nagenietend met een glas heerlijke Duitse rode wijn en een donkerbruine snee brood met kaantjes. De meeste mensen griezelen als ze het me zien eten – ook mijn kinderen dus – maar je kunt me al jaren met niets blijer maken tijdens een Duits uitstapje dan met deze 2 Duitse producten.


Ruim 25 km gelopen in 3 opeenvolgende dagen. Dat is voor mij heel veel.
Voorlopig heb ik mijn wandelingen voor deze week binnen en dat is maar goed ook … echt wandelweer is het met deze nattigheid en kou nou ook weer niet.

18 gedachtes over “Keulen (dag 3)

  1. kaantjes, dan moet ik denken aan mijn moeder, die reuzel uit bakte en de kaantjes gebruikte voor de balkenbij.
    Ik wist niet dat je verpakte kaantjes kon krijgen.

    Geliked door 1 persoon

    • Ik leerde het van mijn Drentse oma … die maakte ook alles zelf.
      In Nederland is het ook niet te koop, zelfs reuzel is op bestelling … wij ontdekten het jaren geleden in Duitsland.

      Like

    • Ja foto’s genoeg.

      Kaantjes … vroeger kocht ik reuzel aan één stuk om zelf kaantjes te smelten. Zullen mijn Drentse roots wel zijn. Mijn grootmoeder deed het al.
      Maar dat was ooit.😂😂

      Like

  2. jullie hebben heel wat kilometers afgelegd en veel bijzondere dingen gezien – je tijd goed besteed! Kaantjes, en alles wat varken is qua eten – ik gruwel er van 😑 Duits eten is, net als Deens trouwens, verre van ‘mijn eten’…

    Like

  3. mogge Neeltje
    dus genoten van schitterende hand gemaakte kunstwerken uit lang vervlogen dagen , of er toen al van kunst gesproken werd , zou ik niet weten , schitterend bouwwerk ook die oude kerk
    dus jij geniet wel van kaantjes , kleine stukjes buikvet mmmm:)
    maar er staat wel een fout op die fles wijn , “trocken ” lees ik , ik wed fat als je die fles boven je hoofd leeg giet dat je nat bent 😁
    jullie hebben flink gewandeld , klasse

    geniet de dag

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.