Erwtensoep à la mijn Drentse grootmoeder …

Door gebrek aan ruimte in mijn huidige keuken was ik afgestapt van het nostalgisch gebeuren … mijn erwtensoep sudderend en borrelend in een grote pan op een petroleumstelletje. De slowcooker leek me een goed alternatief. Maar ik vond het geen succes … dus weer terug naar vroeger.

Het is een stevige ouderwetse, vette snert … een familie-recept uit de zuid-oosthoek van Drenthe. Wij eten het met roggebrood en dunne plakjes vetspek … voor de meeste mensen een beetje tè!!! Ook voeg ik geen wortels en aardappels toe … maar dat moet je zelf bepalen.

DRENTSE SNERT – de aangegeven hoeveelheden zijn een indicatie … zo vind ik het lekker.

  • 500 gr spliterwten,
  • 2 a 3 dunne preien,
  • 1 kleine of 3/4 van een grote knolselder
  • ca 1 – 1,5 kilo aan krabbetjes en speklappen,
  • bouillonblokjes of peper en zout
  • ca. 2 ltr water … je kunt altijd beter toevoegen.
  • was de spliterwten in een vergiet.
  • was en snij de prei klein, schil en snij de knolselderij
  • breng de erwten met het vlees en het water aan de kook. Laat 30 min. op laag vuur koken. Schep het schuim regelmatig van de soep af en roer goed door. Schraap regelmatig over de bodem van de pan. Zo voorkom je dat de soep gaat aanbranden.
  • voeg de prei en knolselderij toe en laat de soep nog 30 min. zachtjes koken. Dreigt de soep toch aan te branden, voeg dan 100 ml warm water toe. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen. Breng op smaak met peper en zout.
  • Daarna uren laten sudderen en het laatste uur de in plakjes gesneden rookworst erbij.

Eet smakelijk.

2 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.