Erwtensoep à la mijn Drentse grootmoeder …

Recept herschreven op 26-11-2020.

Door gebrek aan ruimte in mijn vorige keuken heb ik geprobeerd snert te koken in de slowcooker. Ik vind het na een paar keer proberen geen succes en ben weer terug naar het nostalgisch gebeuren … erwtensoep sudderend en borrelend in een grote pan op een petroleumstelletje.

Het is een stevige ouderwetse, vette snert … een familie-recept uit de zuid-oosthoek van Drenthe. Wij eten het met roggebrood en dunne plakjes vetspek … voor de meeste mensen een beetje tè!!! Ook voeg ik geen wortels en aardappels toe … maar dat moet je zelf bepalen.

DRENTSE SNERT – de aangegeven hoeveelheden zijn een indicatie … zo vind ik het lekker.

  • 500 gr spliterwten
  • 2 a 3 dunne preien (500 gr)
  • 1 kleine of 3/4 van een grote knolselder (500 gr)
  • ca 1 – 1,5 kilo aan krabbetjes en speklappen,
  • bouillonblokjes of peper en zout
  • ca. 2,5 – 3 ltr water
  • was de spliterwten in een vergiet.
  • was en snij de prei in smalle ringetjes, schil en snij de knolselderij in kleine blokjes
  • breng de spliterwten met het vlees en het water aan de kook. Laat 2 uur op een zo laag mogelijk vuur sudderen. Schep het schuim regelmatig van de soep af en roer goed door. Roer regelmatig en voorkom aanbranden.
  • haal het bot van de krabbetjes er uit en snij vlees kleiner
  • voeg prei en knolselderij toe en laat de soep nog een paar uur garen. Breng op smaak met bouillonblokjes of peper en zout.
  • Het laatste uur deksel van de pan om verzuring van prei te voorkomen en voeg de in plakjes gesneden rookworst toe.

Eet smakelijk.

4 comments

  1. Wat een leuk en gevarieerde website heb je dat wil ik als eerste even schrijven. Kwam je ergens tegen bij een blog die ikik ook volgt, en dacht ik ga ook eens buurten al woon je wel wat verder van mij lol. Maar ik kwam dit recept tegen en die ga ik gewis ook eens maken en ja ook op een petroleumstel en ook op een grotere. heb ik onlangs bij een kringloop winkel kunnen kopen met daarbij ook wat reserve lontjes wat altijd handig is. Had wel een kleintje maar deze is veel gemakkelijker en ook met peertjes stoven wat ik ook doet hierop. Zelf maken is veel lekkerder. Bedankt voor het delen en groetjes van mij, Tine

    Geliked door 1 persoon

    1. Hallo Tine, welkom. Leuk dat je een kijkje neemt.
      En tegen een petroleumstelletje kan niets op. Heb vorige week snert in de slowcooker gemaakt en het verschil was goed te proeven.
      Alvast eet smakelijk.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.