Het wordt mijn eerste zelf uitgezette wandeling waarbij Komoot mij verbaal begeleidt. Dat is nog even een dingetje want Komoot en Samsung gaan niet automatisch samen … maar ik ben er uitgekomen.

Vanaf het Airborne museum loop je via park Hartenstein … langs het hertenkamp … steek je de Kneppelhoutweg schuin over om te gaan genieten van het landgoed De Hemelse Berg

Het landgoed heette eerder Heggeholt en werd voor het eerst vermeld in het jaar 1728. In 1848 werd het landgoed gekocht door schrijver en dichter Johannes Kneppelhout (synoniem “de Klikspaan”). Hij liet het park herontwikkelen en er een nieuw landhuis bouwen. Op het landhuis ontving Kneppelhout veel kunstenaars die hij financieel steunde. Het werd daardoor een broedplaats voor aanstormend talent.

Waar je lopend langs een meanderende sprengenbeek met een behoorlijk verval, echte watervalletjes en flink wat romantische bruggetjes ook loopt over de landgoederen Hoog- en laag Oorsprong. Eén waterval is wel heel bijzonder: het Grothuisje, ooit gebouwd van ‘misbaksels’: mislukte bakstenen.

Via een stukje van de zuidelijke Perimeterroute ( frontlijn van het geallieerde bruggenhoofd in september 1944) lopen we langs de Gielenbeek naar de uiterwaarden om aan het eind van het Kerkpad even tijd te nemen voor de oude kerk (tufsteen uit 10e eeuw) en de oude knotlinde van 300 jaar oud. Aan de overkant van de straat ligt de concertzaal van Oosterbeek in 1868 door Johannes Kneppelhout gerealiseerd. Een neoclassicistische gevel, drie ramen breed, een ronde ingang in het midden en daarboven een uitstekende middenpartij.

Vervolgens via het Rozenpad (Alpaca’s) naar de Eentjesvijver op de Hemelse berg … en passant nog wel een beschilderd steentje opgeduikeld in een holle boom … een kopje koffie genuttigd in de Pergola van mevrouw Kneppelhout … om dan weer terug te lopen naar het Airbornemuseum.

Dat steentje is nog een heel gedoe … ik denk “ik meld het even op de “keigoed”- fb groep. Nou daar werd ik geweigerd … het was van een andere groep en weten jullie hoeveel groepen er wel niet zijn??? Als je dus overal loopt zoals ik is het ondoenlijk om ze te melden. Ik neem ze wel mee en leg ze ergens anders neer zodat een andere enthousiasteling het dan weer ergens kan melden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.