Dieren/De Steeg – onzalige bossen …

Er is een verschil met lopen op de Posbank en lopen op de Posbank. Het toeristische uitje is vanaf bezoekerscentrum Natuurmonumenten via de hei naar boven … koffie drinken bij het paviljoen of met een thermoskan op een bankje (mijn voorkeur) en weer terug. Prachtige vergezichten … zeker voor de minder fanatiekelingen een mooie wandeling of een zondagmiddag-ommetje … een aanrader. Maar daarom is het er ook altijd zo druk!

Vandaag hebben we een andere wandeling … aan de achterkant van het Posbank-paviljoen. Een gebied dat zich helemaal uitstrekt tot aan Dieren … maar zover komen we niet. Hij vergt iets meer conditie en energie vanwege de hoogteverschillen … je loopt over eeuwenoude lanen, langs vergezichten en door mysterieuze bossen.

De legende is dat vele honderden jaren geleden het niet pluis was in de Onzalige Bossen ten noorden van De Steeg. Een roversbende voerde er een schrikbewind en geen enkele wandelaar keerde na een uitje in het bos terug. Dat gebeurde allemaal onder leiding van ridder Arnoud van de Dennenheuvel die … hopeloos verliefd op de beeldschone “dochter Gertrude” van de Graaf, die kasteel Middachten bewoonde … zich compleet gefrustreerd door tegenwerking van Heer Graaf aansloot bij een roversbende die dood en verderf zaaide.
Ze vielen de bewoners van het kasteel aan tijdens een jachtpartij. Hierbij werd Gertrude door een verdwaalde pijl getroffen en zij stierf in de armen van ridder Arnoud van de Dennenheuvel.

Gelukkig is van deze roversbende al vele decennia niets meer vernomen en kan men heden ten dage volop genieten van de Onzalige Bossen die in eigendom en beheer zijn van de Vereniging Natuurmonumenten.

De start is vanaf parkeerplaats De Kaap en je hoeft alleen maar de rode pijlen te volgen … ergens gaat er iets mis (teveel geklets?) maar natuurlijk komen we weer terug bij de auto. Wil je hem ook lopen? De officiële route staat hier

… natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/nationaal-park-veluwezoom/nieuws/drie-koelecoole-boswandelingen-op-veluwezoom …

Een prachtige wandeling over eeuwenoude lanen, langs vergezichten en door mysterieuze bossen. Blijvende verwondering over hoe mooi de natuur is … de stilte! Natuurmonumenten adviseert deze alleen te lopen met een goede conditie … en dat snap ik. Er zitten behoorlijke steile stukken bij.

Foto’s zeggen genoeg … het begint met een strakblauwe lucht, een klein stevig buitje onderweg en eindigt met een enorme hagel/plensbui .. maar dan zitten we gelukkig al weer in de auto.

6 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.