We lopen vanaf het officiële startpunt … het Airborne Museum Hartenstein … waar tijdens de Tweede Wereldoorlog het hoofdkwartier van operatie Market Garden zetelt. Maroonrode klompjes wijzen ons de weg … een eerbetoon aan de rode baret van de Engelse parachutisten in de strijd om de brug bij Arnhem in september 1944.
Via Park Hartenstein lopen we richting De Hemelse Berg waar we na een stevige work-out van klimmen en dalen uitkomen bij een diepe kuil … de plek die bekendstaat als ‘De Hel’. Hier vonden Oosterbekers een schuilplaats tijdens de Slag om Arnhem.


Idyllisch wordt het een stukje verder waar we langs een serie watervalletjes (door begroeiing minder te zien dan anders) en rustieke houten bruggetjes lopen. En langs het Grothuisje, gebouwd van ‘misbaksels’: mislukte bakstenen.

We naderen de uiterwaarden en lopen via het Kerkpad richting het 10de eeuwse pré-romaanse kerkje. Het is de oudste nog in gebruik zijnde kerk van ons land. De ouderdom is af te lezen aan de tri-absidale koorafsluiting, zichtbaar in de vloer.
Rond het jaar 1000 voeren monniken uit Duitsland de Rijn af om het Christendom te verspreiden. Bij Arnhem troffen ze restanten aan van een Romeins fort. Ze vervoerden de brokken tufsteen op een vlot naar Oosterbeek om daar bij een doorwaadbare plek in de rivier een eenvoudige zaalkerk te bouwen.
In de Slag om Arnhem deed het dienst als post voor de geallieerde Airborne-troepen waarbij het zwaar beschadigd raakte.
Voor de deur staat de 300-jarige knotlinde die alle bombardementen heeft overleefd.

Richting de Rijn voert het pad over de camping ‘Oosterbeeks Rijnoever’ en even verderop wanneer we onder de spoorbrug doorgelopen zijn lopen we in de Rosande-polder. We struinen langs weilanden met koeien, reigers en kamelen. De laatste hebben hier al zo’n 30 jaar hun thuis en worden af en toe ingezet bij evenementen. De polder dankt haar naam aan het kasteel Rosande … vroeger “eene hooge Heerlijkheid”… die het recht van een hoog en een laag rechtstgebied bezat, maar toch aan Doorenweerd leenroerig was.

Tekst bord:

De hoogteverschillen in het weiland vormen de stille getuigen van het imposante kasteel Rosande, dat hier eeuwenlang het landschap domineerde.
Het kasteel dat hier is afgebeeld, dateert uit de 13e eeuw. Aan het eind van dezelfde eeuw werd ook dit gebouw afgebroken. De fundamenten bevinden zich nog in de bodem.
De laagte links op de foto (rechts voor u in het terrein) vormt het restant van de acht meter brede gracht. Daarbinnen heeft het kasteel gestaan. Binnen het omgewoelde gebied links (rechts op de foto) bevond zich de voorburcht, die toegang verschafte tot het Middeleeuwse slot.

We lopen van de rivier af weer naar het noorden, steken de Utrechtse weg over en zijn op Landgoed Mariendaal.

Via sprengen, beken en prachtige paadjes komen we bij de Groene Bedstee. Een 300 meter lange tunnel van naar elkaar toe gegroeide beuken … een zogeheten ‘berceau’.
In 1865 aangelegd voor adellijke vrouwen die blank wilden blijven … bruin worden was voor het werkvolk.

We passeren de Schelmseweg en via Landgoed Boschveld lopen we langs de 180 jaar oude theekoepel (die je kunt huren voor een overnachting) en komen we uit bij de Airborne Begraafplaats (Airborne War Cemetery) … een Brits ereveld. Er liggen meer dan 1.750 geallieerde militairen begraven, die tijdens ‘Operation Market’ zijn gesneuveld.
Er liggen geen Amerikaanse militairen. Die zijn naar huis overgebracht of begraven op de begraafplaats van de American Battle Monument Commission in Margraten.
Op het ereveld staat een ‘Cross of Sacrifice’, waarop een bronzen zwaard is aangebracht. Het kruis staat symbool voor de militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland zijn gesneuveld. Op de begraafplaats staat ‘De steen van herinnering’.
De tekst op de gedenksteen luidt: ‘THEIR NAME LIVETH FOR EVERMORE’.

Het zit er bijna op … we zijn bij het station. Vanaf hier wijken we iets af van het originele pad af. Die route loopt namelijk naar de markt en het centrum van Oosterbeek … nou dat kennen we wel! En behalve dat … we hebben trek. Een beetje “zuunig” mondje maar ik nam net een hap!

Een filmpje waar je duidelijk de contouren van kasteel rosande ziet.

4 gedachtes over “Rosandepad … 12.3 km

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.