Wageningse berg … opbouwdag 1

Links- of rechtsom .. ik zal weer moeten beginnen … en dat is officieel morgen. Vandaag een voorproefje. Het grijze weer nodigt nou niet echt uit maar ik weet dat als ik vandaag die wandelschoenen niet aantrek … ik gillend gek word van die 4 muren.

Ik heb een opbouwschema met tips waar ik me aan ga houden … hardlopers zijn doodlopers .. dus dat doen we niet. Ook slik ik nog steeds diclofenac waar ik duizeling van word … iets oppassen is wel raadzaam.

De Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN):

Wandelen is een goede manier om je conditie op te bouwen als je langere tijd door ziekte niets aan beweging hebt kunnen doen. Je stapt zo je voordeur uit en bovendien ben je lekker buiten. Hier een paar tips voordat je je wandelschoenen weer aantrekt.

– Bouw je conditie heel rustig op en neem hier de tijd voor. Begin met korte wandelingen in een rustig tempo. Afstand en snelheid zijn zeker als je net weer begint niet belangrijk. Mocht je onderweg door andere wandelaars worden ingehaald: houd gewoon je eigen tempo aan. Je wandelt voor jezelf.
– Luister tijdens het wandelen naar je lichaam en neem de signalen van je lichaam altijd serieus.
– Goede voeding draagt ook bij aan je lichamelijke conditie. Zorg ervoor dat je gezond eet.
– Ook tijdens wandelen verlies je vocht. Drink dus voldoende nadat je hebt gewandeld.
– Zorg dat je tijdens het wandelen altijd je mobiele telefoon en je identificatiebewijs bij je hebt. Mocht er onderweg iets met je gebeuren, dan weten andere mensen wie je bent. Mocht je medicijnen gebruiken, schrijf die dan ergens op. Bij de apotheek kun je een medicijnpaspoort krijgen waar je je medicatie in kunt noteren.
– De belangrijkste tip: geniet bewust van het wandelen en van het buiten zijn. Let goed op je omgeving. Luister naar de geluiden om je heen, kijk naar de natuur en voel de wind.

Om 9 uur sta ik boven op de Wageningse berg .. de parkeerplaats van het Fletcher hotel. Alleen wat auto’s van hotelgasten. Verlangend kijk ik naar het bord van het klompenpad … hoever zal ik komen??? We stijgen meteen al een paar meter en komen uit bij het Arboretum …

Op de Wageningse berg, een stuwwal uit de ijstijd, ligt het voormalige landgoed Belmonte met een schitterend uitzicht over het rivierengebied. Het landgoed werd eind 19e eeuw gesticht door Thierry Juste baron de Constant Rebecque de Villars. Na de Tweede Wereldoorlog kwam het door oorlog gehavende landgoed in handen van Wageningen Universiteit, die er een botanische tuin vestigde.

In de verte ligt het Lexkesveer … auto’s rijden al weer af en aan …

Het Lexkesveer is de veerverbinding tussen Wageningen en Randwijk over de Nederrijn. De veerverbinding bestond al in de Middeleeuwen. Gezien het feit dat aan de noordkant vanuit het veer een prehistorische route over de flank van de Veluwe verder naar het noorden loopt (via de Holleweg en de Diedenweg), valt op te maken dat bij het Lexkesveer mogelijk vroeger al een doorwaadbare plaats door de rivier bestond. Bij het Lexkesveer lagen aan de Wageningse kant vóór de Tweede Wereldoorlog ook een hotel en een zwembad. Tevens staat aan die zijde het oude veerhuis (1891) er nog.
In de rekenboeken van de stad Nijmegen wordt al in 1426 melding gemaakt van ‘den veer tot lexkenshuys’. Het veer is gemeenschappelijk bezit geweest van Nijmegen en Wageningen. In een akte van 3 juni 1492 wordt melding gemaakt van een uiterwaard, gelegen bij “Leexken aen ’t veerstat”.[1]

Het Klompenpad wordt het dit keer niet … het begint druk te worden … moet steeds aan de kant voor hardlopers … maar weer terug … op huis aan. De kop is er af.

3 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.