Garderen – De Duintjes …

Wandeling door het Speulderbos op de Veluwe

Het Speulderbos is één van de mooiste en oudste bossen van Nederland. Kromme in wonderlijke bochten gegroeide eiken bepalen de sfeer. Het wordt in de volksmond wel het bos van de dansende bomen genoemd. Het bos is een paradijs voor (roof)vogels, herten en wilde zwijnen. Eeuwenlang werden de rechte bomen gekapt om huizen mee te bouwen. De overgebleven bomen zorgen nu voor een bijna hallucinerend effect. Dat schijnt vooral te gebeuren als ze bedekt zijn met sneeuw of half zichtbaar in de mist. Door gezichtsbedrog lijkt het dan alsof de bomen bewegen.

De bossen liggen op een stuwwal, waardoor er voor Nederlandse begrippen grote hoogteverschillen zijn. Het hoogste punt ligt op 55 meter boven de zeespiegel.

Het pad start bij een kleine, een beetje verstopte parkeerplaats aan de Garderenseweg 440 van waar je een rode route kunt volgen. Al snel loop je op de heuvelrij (de Duintjes) die kronkelend door het bos loopt … statige beukenbomen en loodrechte naaldbossen passerend. Heel nietig blijf je je voelen … de hele wandeling. De rode markering laat soms wat te wensen over maar als je slim bent heb je van te voren een screenshot van het wandelkaartje gemaakt (of geprint) … ik was niet zo slim … had gelukkig wel komoot. Links mijn wandeling, rechts het kaartje.


Ik sla helaas te vroeg af omdat ik bebouwing zie … dat blijkt een vakantie/bungalowpark te zijn waar ik nog voor langs had gekund. Het blijft mooi om te lopen … het gevoel van het één zijn met een oerbos … je voelt dat er veel gebeurd is … er heerst een bijzondere stilte.

De 6 km haal ik bij lange na niet … net 4 … maar de koffie smaakt er niet minder om. Hij gaat absoluut in de herhaling als de lente wat verder gevorderd is en dan zet ik hem zelf uit op komoot.

2 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.