Austerlitz – de pyramide …

Al 20 jaar staat hij op mijn lijstje … het beklimmen van de piramide van Austerlitz. Tijdens mijn Driebergse jeugd (1948- 1968) geniet hij bij de jeugd niet veel bekendheid. Een (lagere)schoolreisje gaat naar de nabij gelegen gelijknamige uitspanning die al dateert van vóór 1873 … nooit naar de piramide zelf … terwijl het maar een paar honderd meter van elkaar ligt. In 2001 is de Pyramide van Austerlitz gerestaureerd.

De Franse generaal Auguste de Marmont richt in 1804 op de hei nabij Zeist een legerkamp op waar hij Franse en Bataafse bataljons samenvoegt tot een leger van 18.000 man. Voor de verzorging heeft hij burgers nodig en ook een aantal handelaren strijkt neer bij het legerkamp … het ontstaan van het dorp Austerlitz is een feit.
Door zijn Egyptische veldtochten met Napoleon is de generaal zich gaan interesseren voor piramides … met name de piramiden van Gizeh. In de herfst van 1804 laat hij zijn soldaten dan ook een 36 meter hoge piramide op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug bouwen waarvan hij hoopt dat het zijn naam zal gaan dragen. En aanvankelijk wordt de piramide door omwonenden de berg van Marmont genoemd maar helaas … de nieuwe koning van Nederland, Lodewijk Napoleon, doopt de piramide om tot ‘Pyramide van Austerlitz’.


Vandaag ga ik wél op bezoek … het is een onderdeel van een wandeling door mijn roots. De Heuvelrugroute Austerlitz die ik ingekort heb tot 14 km … het gedeelte Bornia tot aan het spoor ken ik van een vorige wandeling en 17 km is ook wel erg veel voor nu. De piramide gaat om 11 uur open en tegen die tijd wil ik er zijn.

Mijn belangrijkste doel … behalve de piramide … mijn nieuwe schoenen, nieuwe zooltjes en nog wat hulpmiddelen uitproberen om de orthopeed te bewijzen dat ik meer kan dan de 7 km waar zij van zegt dat ik me daar bij moet neerleggen.
Een wandeling hoofdzakelijk door het bos met als hoogtepunt “de piramide” en ik beklim hem ook nog. Nog een klein stukje langs de uitspanning en terug naar de auto.

Ik heb het geflikt!!!!! Ik heb er gestaan … met tranen in mijn ogen … zoveel moois … ik heb er naast gewoond en nooit gezien … tot nu!!! De vreselijke steile klim was het waard. Wat ben ik een geluksvogel dat ik dit kan zien.

4 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.