Als ik om kwart over 8 van huis weg ga, geeft het weerbericht een paar druppels regen rond 9 uur. Voor nood neem ik dan ook alleen maar een weggooiponcho mee. Helaas ben ik nog niet op de Renkumse hei of het begint te miezeren. Wat nou? Die 2 km terug om mijn goeie poncho te halen óf hopen op af en toe een droog plekje onder een boom. Ik ga voor het laatste!
Ik loop inmiddels op de Wijde Veldweg en dan gaat de miezer over in een serieuze bui. Toch wel bezorgd om mijn camera waar ik al een druppel op de lens zie, hijs ik me toch eerst maar in die weggooicape. Dan de pas er in en zorgen dat ik onder de bomen kom … nou geven bomen zonder blad niet veel bescherming.
Ben nog nooit zó snel aan het eind van de Wijde Veldweg geweest en al gauw volgt de spoorwegovergang van Wolfheze.

Lichtelijk verkleumd steek ik over en via de Buunderkamp, langs de ruïne van Landhuis de Boschhoeve loop ik onder het tunneltje van de A12 door. Het huis is in de jaren ’30 gebouwd en heeft er gestaan tot de luchtlandingen in september 1944. Restanten van de muren, de tuinaanleg, de rozenboog midden op het grasveld en de vloeren zijn nog te vinden in het bos. Ook de ijskelder is nog aanwezig.

Om de kilometers wat in te korten loop ik in één rechte lijn naar de Verlengde Arnhemseweg om die daar over te steken. Ik mis dan wel wat beginkilometers van de Planken Wambuisweg maar ik zit al op 16.6 km in totaal en volgens mij moet ik daar niet boven komen … denk ik! 😂😂
Máár … als ik de weg heb overgestoken blijkt dat het wandelpad is afgesloten voor de rust van de dieren … tja, dan laat ik ze ook met rust. Wat wel inhoudt dat ik nu toch die 500 meter langs de weg moet lopen en tóch uitkom bij restaurant het Planken Wambuis.
En als je daar staat, kan je er niet om heen! Inmiddels is de poncho aan alle kanten losgescheurd, ben ik drijfnat, is na al dat water een toilet ook een prettige bijkomstigheid en heb ik me verzoend met het idee dat er een kilometertje bijkomt … heb er nu toch al 9 opzitten. Ik krijg een plekje bij de openhaard, kan mijn vest er voor hangen … eerst maar een beetje droog worden en genieten van het lekkers. Ik ben op de helft … het worden zelfs 18 kilometers.

Een half uurtje later ga ik weer verder. Alles is wat opgedroogd en ik heb zin in de volgende 9 kilometers! Wel doorstappen want buienradar vertoont wat buiigs rond half 2 en ik heb nu helemaal geen bescherming meer..
Het is genieten van het Planken Wambuis … als je er te vaak komt zie je soms niet meer hóe mooi het er eigenlijk is. Ik ben weer helemaal verrast. Zeker het laatste stuk bij Roekel wat onbekend terrein is … hoewel ik schildjes van het Elfbergenpad zie. Misschien er toch wel ooit gelopen. Er zijn veel meer wandelpaden afgesloten die dat eerst niet waren. Vermoedelijk door Corona toen heel Nederland aan de wandel ging.

Vlak voordat ik het Planken Wambuis verlaat heb ik nog even tijd voor mijn boterhammetje. Heb nog 3 kwartier voordat de bus komt en moet nog 20 minuten lopen. Alles mooi geregeld tóch!!

En dan heb ik mijn eindpunt in zicht … ’s Heerenloo. Tevens het volgende opstappunt. En hoe ik thuiskom? Met de bus naar station Ede/Wageningen, daar de trein naar Arnhem en als laatste de bus naar Heelsum. Ben precies een uur en een kwartier onderweg .. goed te doen. Ik heb dan uiteindelijk volgens mijn Fitbit 19,5 km gelopen … voor vandaag is het welletjes.

En hoe het onderweg was??? Ben wel gêne en ijdelheid voorbij nu ik mijzelf terugzie! Moet nog veel leren … maar wat is het leuk om te doen.

11 gedachtes over “Mijn Veluwe Zwerfpad – 04 … Huis – ’s Heerenloo – 18,5 km

 1. Wat een kanjer, respect hoor. De foto’s waren al prachtig en dan het filmpje erbij 👍. Maar ik denk dat je wel blij bent geweest toen je thuis weer lekker kon opwarmen en genieten van je eindproduct.

  Like

  1. Dank je … filmpje is enig om te doen maar heb vooral genoten van mijn 18,5 km. En … ik miste iemand die thuis was en die ik kon bellen en zeggen ” laat het bad even vollopen”. Want oh wat was ik verkleumd.😄😄

   Geliked door 1 persoon

 2. Wat een pech met het weer…. regen en wind, niet meteen ideaal maar je hebt het toch goed doorstaan Neeltje. Ook de kilometers die je op de teller had zijn een hele prestatie. Het gebied waar je op stap was, is me deels bekend 🙂
  Weer een leuke video hoor en niet al te kritisch zijn hé… je doet het prima in beeld.

  Geliked door 1 persoon

   1. Prachtige lange wandeling, wel jammer van die regen. Zo in het voorjaar wordt je daar zo door en door koud van.
    Ik geef je al een dikke 8… Al wou ik je eigenlijk een 9 geven, want je zal er zelf nog niet helemaal tevreden over zijn. Maar wat heb je dat vloggen goed gedaan. Dat belooft wat voor de toekomst 👀👀 Wat voor bewerkingsprogramma heb je daarvoor gebruikt?

    Geliked door 1 persoon

    1. Ik heb een betaalde versie … Movavi Video Editor Plus 2022. Heel gebruiksvriendelijk. Zelfs ik snap alles direct. Je kunt er heel veel mee maar dat moet ik allemaal nog ontdekken.

     Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.