Dorenweertse pad

Het Dorenweertse klompenpad … info

Vandaag loopt wandelvriendin José met mij mee. We starten uiteraard bij kasteel Doorwerth … nemen dit keer niet de achteruitgang via de tuin maar lopen de route tegen de klok in via de uiterwaarden. Het heeft voor mij als voordeel dat ik altijd op de terugweg nog kan bekijken of mijn benen de Boersberg aankunnen.

Kasteel Doorwerth is een waterburcht, strategisch gelegen in de uiterwaarden van de Rijn. Het kasteel wordt al beschreven in 1260 wanneer het op een eilandje in de Rijn staat als houten toren met een 20 meter brede gracht. In die tijd is het de uitvalsplek van een roofridder die op deze manier tol heft op de Rijn. De Bisschop van Utrecht vindt de tol te hoog en laat de toren platbranden. In 1280 bouwt Hendric van Dorenweerd hier een stenen Donjon voor terug. In de 15e – 17e eeuw wordt er aan alle kanten uitgebouwd, komen er dijken en een koetshuis. In de 2e wereldoorlog wordt het kasteel vrijwel geheel verwoest en in de jaren daarna weer opgebouwd.

In de Vroege Middeleeuwen werd er op de Veluwe op grote schaal ijzer geproduceerd. IJzerproductie was ook de basis van de macht van de graven van Hamaland.

IJzer werd gewonnen uit zogeheten klapperstenen. Het bos leverde tevens de houtskool voor de ovens. De ijzerproductie werd verzameld in en gedistribueerd via de ringwalburgen. Zo beheerste de Hunnerschans het productiegebied van ijzer en de Duno bewaakte de belangrijkste verkeersroute, de Rijn.

Het eerste landhuis werd rond 1790 gebouwd … later een fraai park met een hotel.

Karakteristiek voor het park waren cementrustieke trappen, rotspartijen, vijvers en watervallen maar er werd hier in de 2e wereldoorlog zwaar gevochten en er ontstond veel schade … Duitsers op de Duno, Geallieerden aan de overkant. Alles werd kapot geschoten.

In de jaren daarna is het door GLK in de basis hersteld. Een aantal bijzondere landschapselementen zoals de Cascadewaterval, een aantal uitzichten en enkele zwaar beschadigde karakteristieke trappen en bruggen konden echter in die tijd niet met de restauratie worden meegenomen. Enkele jaren geleden heeft Geldersch Landschap & Kasteelen diverse elementen hersteld om een deel van de vroegere grandeur van de Duno terugbrengen.

Een groot herstelprogramma is vorig jaar afgerond. We zien hier het Cascadedal, een trapsgewijze waterval dat in het verleden kunstmatig is aangelegd en nu weer goed zichtbaar is.

We lopen verder en naderen zonder dat we er erg in hebben Oosterbeek … in de verte het pontje naar Driel. Zitten we wel goed? Gelukkig geeft de klompenpaden-app op dat moment aan dat we over 20 meter een scherpe hoek terug maken. Via Heveadorp met haar beroemde rietgedekte arbeiderswoningen uit de tijd van de rubberfabriek Hevea lopen we over de Italiaanse weg terug naar het kasteel.

3 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.