Montferlandse Toppen Wandelroute …

Rondwandeling 1:
In februari loop ik een rondje door het Montferland. De uitkijktoren De Hulzenberg die ik tegenkom blijkt later één van de toppen (top 10) van De Montferlandse Toppen Wandelroute te zijn … ruim 42 kilometer met 18 toppen. Uniek voor Nederlandse begrippen.


Met een beetje geluk kun je vanaf deze uitkijktoren in het noorden Zutphen zien liggen, Nijmegen in het westen en Kleef in het zuiden. Als ik er ben regent het … misschien nog maar eens overdoen .. het is maar een klein rondje.

Vandaag mijn 2e rondwandeling:
Ik heb bewust voor de zondag gekozen in verband met de altijd drukke A12 en ben al om half 8 op de parkeerplaats “de Hettenheuvel-Zeddamseweg 5-7035 DD Kilder”.
De route op zich is via knooppunten heel goed bewegwijzerd maar ik loop rondwandelingen en zal soms mijn weg zelf moeten zoeken. Heb een kaart gekocht bij de VVV voor 2,50 euro waarmee het samen met Komoot makkelijk is om het onder te verdelen in meerdere stukken. Alleen was ik even mijn kaart kwijt … heb hem ná de wandeling teruggevonden … maar het maakt dat het in het middenstuk soms even anders loopt.
Maar ik heb het voor elkaar … de toppen 3, 4, 5, 6 zijn ook binnen.

Vanaf de start gaat het al snel omhoog richting “De Kale Jakob” … met bankje … een uitkijkpunt ter hoogte van ca. 80 meter. Daar heeft hij zijn naam ook dan te danken … een kale flank waardoor je een vrij uitzicht hebt op onder andere Kilder, Doetinchem, Wehl, de Posbank, Duiven en Didam.

Vanaf daar via een slingerpad dalend en stijgend, langs 2 “kochbunkers” … een onderdeel van de Duitse verdedigingslinie … op zoek naar Groot Bekermark. Het wordt echt zoeken … ik heb als nood de kaart van de Trage Tocht Hettenheuvel uitgeprint maar daar word ik niet veel wijzer van. Ben bang dat de route die ik op Komoot gemaakt heb er net langs zal lopen … achteraf had ik daar naar moeten luisteren want die had ik gemaakt met de officiële (even zoekgeraakte) kaart.

Ik kom dan ook eerst terecht op de Keurvorstenheuvel … een plaatje op een paaltje ergens op een heuvel op een pad … met een hoogte van 71 mtr. Vermoedelijk eigendom geweest van één van de Duitse Keurvorsten die zitting hadden in Kleef. Het Hertogdom Kleef was eeuwenlang een belangrijke politieke macht in deze regio en bezat tot 1816 o.a. de enclave Wehl.

In de overtuiging dat ik die ene top gemist heb zoek ik mijn weg naar de Hettenheuvel en dan!!!! Een paar honderd meter verder. Daar is ie … De Beekermark … 86 mtr hoog en bestaat uit de grote en de kleine Beekermark. Een marke is een stuk landbouwgrond of bosgebied dat een gezamenlijk eigendom was van boeren en burgers. De marken vinden hun ontstaan in de Middeleeuwen.

Dan is het nog maar even en ik ben terug op de parkeerplaats. Weer ca 1 km meer gelopen dan afgelopen vrijdag … ook dat gaat beter dus!

Een wandeling met een enorme “waauw” factor … ik blijf de rest bewaren voor de zeer vroege stille zomerse zondagochtenduren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.