Rosandepolder

De Rosandepolder is het poldergebied ten zuiden van Oosterbeek en Arnhem, rondom de spoorlijn Arnhem-Nijmegen aan de Nederrijn. Hij ligt deels op het grondgebied van de Gemeente Renkum en deels op het gebied van de gemeente Arnhem.

Met de nattigheid van de laatst weken is het haast ondoenlijk om in de uiterwaarden te lopen maar met dank aan de vorst moet een zondagochtend-ommetje kunnen zonder te glibberen en te glijen. We … want ik ga weer samen met Alexandra en we lopen van haar huis uit.

Vlak voor mijn oude flat naar beneden de polder in. Een bekend rondje want als ik geen zin had om te lopen liep ik toch altijd nog wel dit ommetje van een kleine 4,5 km.

We starten om 9 uur en hier geldt hetzelfde als bij de andere wandelingen … ik kwam hier nooit iemand tegen en nu lopen er gezinnen om deze tijd. Nederland wordt sportief.

De eerste bevroren paden richting de Neder-Rijn zijn nog redelijk te lopen … het uitzicht over de rivier richting de Duno blijft mooi … net alsof je ergens in een kromming van de Rijn in Duitsland staat.

We nemen het pad langs de Rijn … zien in de verte ganzen … heel veel ganzen … blijven genieten van de witte wereld …

… lopen onder het spoor door richting het grindgat … een recreatieplas …

langs de paarden en kamelen …

om uit te komen op de plek waar vroeger kasteel Rosande heeft gestaan …

In 1313 wordt deze plek voor het eerst genoemd als huis van Gosewijn van Rijsande. De Heerlijkheid  Rosande was vooral bekend om zijn prachtige boomgroepen van Populieren en Eiken. Het gebied was een eigen rechtsgebied en in 1831 waren de landerijen behorende bij het gebied dat je zou kunnen zien als het Landgoed Rosande 157,5 hectare groot. In 1538 wordt het kasteel dat dan al een bewogen geschiedenis achter de rug heeft, met onder anderen Hertog Karel van Gelre in 1515 definitief afgebroken en niet weer hersteld.

De grachten en het eiland, waarop het huis heeft gestaan nu nog als glooiing in het weiland zien.

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.