Klompenpad – Ederveen met toegift … 7.8 km

Heb het even helemaal gehad met bossen, hei, bomen e.d. … ik wil de weilanden in. De bedoeling is het Turfvelderpad dat loopt door het buitengebied van Ederveen. Over de Grebbelinie, langs boerenerven en het veenontginningslandschap oftewel slagenlandschap.

De Gelderse Vallei is duizenden jaren een groot moeras waar zich veen vormde en als veen droogt, wordt het turf. Ederveen stelt tot de Middeleeuwen maar weinig voor … een groot ondoordringbaar moeras met veel beekjes en waterpoelen. Maar in de zeventiende eeuw wordt een begin gemaakt met de ontginning van het gebied.

Mijn start vandaag is op het marktplein tegenover het marktgebouw waar tot 1988 de eiermarkt werd gehouden en al snel ben ik in het buitengebied.
En dan moet ik lachen … wéér “Gemeente Ede” … wat me doet denken aan een paar jaar geleden. Ria en ik lopen het Elfbergenpad maar overal die ellendige bordjes “Gemeente Ede ” … alsof je geen kilometers maakt!
De weilanden staan vol met de tamme versies van wat ik normaal ‘in het wild’ tegenkom … varkens, geiten, paarden, dikbilkoeien, slanke koeien, hangbuikzwijnen, duiven en schapen … alles zit gelukkig achter draad en geen minimale 25 meter afstand.
Hele stukken lopen over asfalt met de daarbijbehorende drukte van groepen fietsers, vrachtwagens, melkwagens, gewone auto’s ect .. steeds maar weer gedwongen worden in de berm te gaan staan en allemaal herrie.
Dan zie ik in de verte een oud(-lijkend) gebouw … geen flauw idee wat het is en vervolg mijn pad op de slapersdijk … een onderdeel van de Grebbelinie. In de verte een nog veel ouder gebouw … een kasteel dat niet op de route staat!!! Mijn fascinatie voor oude gebouwen, kastelen, ruïnes moet inmiddels bekend zijn dus ik ben meteen helemaal van het padje af en laat het klompenpad voor wat het is … ik heb Komoot en die brengt me overal naar toe.

Kasteel Renswoude … een en al pracht en praal. Dat moet ik zien … langs het water heen en aan de andere kant weer terug … tussendoor koffie met koek! De moeite waard. Misschien maar eens in het echt bezoeken.
Ik vervolg mijn weg over Landgoed Roodselaar. Wat zoekwerk geeft aan dat het een nieuw landgoed is … ik word doorverwezen naar gemeentelijke beschouwingen/vergaderverslagen! Laat maar mooi zitten … het loopt lekker … er staat een leuke koepel … een overdekte picknickplek!
Eigenlijk vind ik hem te vies om mijn koffie-uurtje te nuttigen … hij stinkt … doe mij maar een bankje in de vrije natuur.
Nog maar verder inkorten en dan ineens een oude toren boven de bomen. Ik wil er het mijne van weten … het is kasteel Bruinhorst! In 1879 gebouwd op de plaats van een ouder kasteel, dat waarschijnlijk in het tweede of derde kwart van de 19e eeuw is afgebroken.
Vanaf 2009 is het weer in particulier bezit en de eigenaar laat het huis restaureren.

9 comments

  1. Je hebt weer een mooie wandeling gemaakt. Kastelen en ruïnes blijven mij ook fascineren, daar hoef je geen tik voor te hebben.😉 En inderdaad die overdekte prieeltjes of hutten stinken maar al te vaak, en dan is dat bankje in de vrije natuur een hele verademing. Ik ben er nog niet over uit waar ik morgen wil gaan wandelen… Ik wil niet naar het bos, net als Jij…

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.