Wodanseiken

Kan er geen fatsoenlijk verhaal van maken. Ik wil Antjella kennis laten maken met de Wolfhezerheide … de Wodanseiken … dacht dat ze niet zo oud waren … maar dat zijn ze duidelijk wel. Het wordt zwerven, struinen door alle hoeken van het gebied … uiteindelijk komt het goed.

We starten vanaf de Wolfhezerkant … wat voor mij inhoudt dat ik even goed moet opletten … wat ik weer vergeet waardoor we op een heel andere plek uitkomen en ik de weg kwijt ben. … teveel gekletst. Het wordt een zwerftocht met Google maps, een papieren route en de app van Route.nl … door het bos, heuvel op , heuvel af, langs sprengen en beken, hei, woningen … alles lijkt op elkaar

Maar dan is hij daar … de blauwe stip … wat kan je soms gelukkig worden … ik weet nu waar we zijn. In een mum van tijd lopen we over het pad naar de Wodanseiken en vereeuwigen we elkaar … wat ben je dan als mens nietig.

De eiken zijn niet bijzonder groot, maar wel oud; schattingen variëren van 400 tot 600 jaar. De bomen zijn hoogstwaarschijnlijk geplant of ontkiemd kort na de aanleg van de sprengebeek die van 1550 dateert. De grillig gevormde bomen worden tegenwoordig omgeven door een gemengd bos, maar eeuwenlang stonden ze in een open heidelandschap langs de beek. Dat verklaart waarom ze relatief klein gebleven zijn.

Eind 19e eeuw was dit al een gewilde plek voor schilders van de Oosterbeekse school (o.a. Bilders, Maris, Mauve, Van Ingen). De schilderijen met Wodanseiken zijn te zien in Museum Veluwezoom in Kasteel Doorwerth en in Arnhem in het Gemeentemuseum.

Eiken kunnen slecht tegen een verandering van hun directe wortelmilieu, zoals een waterstandsverlaging. Sinds de aanleg van de A50 is een aantal bomen ingestort.

De wandeling van volgende week maandag zit al in mijn hoofd … het wordt dezelfde… alleen dan vanaf de Heelsumse kant … kan ik alles laten zien. 😂😂

2 comments

  1. “Op de grote stille heide dwaalt de herder eenzaam rond…” Nu voelde ik me niet eenzaam maar juist een uitdaging om zo te dwalen.Verheug me al op volgende week 😏

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.