Castellane … april 2007

Al jaren wil ik op een camping staan met mijn hoofd in de Alpen en mijn voeten in de Middellandse zee … eindelijk is het gelukt. Vlak naast het stadje Castellane in de Provence heeft een jong Nederlands echtpaar een camping overgenomen. We zien het tijdens het tv programma “Ik vertrek” en besluiten er voor een week een mobilhome te huren om te kijken of de camping iets is voor onze zomervakantie.

Het ligt aan de Route Napoleon (N85)in het departement Alpes-de-Haute-Provence. Deze route begint onder Grenoble en gaat via Gap, Sisteron, Digne, Barrème, Castellane naar Nice. Op de ANWB routekaarten staat een rode caravan aangegeven op de weg Grenoble – Gap, dwz alleen voor ervaren caravanrijders. Wij hebben hem inderdaad jaren geleden gereden, hellingen van 13% zijn geen uitzondering. Wil je het jezelf wat makkelijker maken dan kan je de parallelweg nemen, de N75. Dan ga je via Monestier de Clermont naar Sisteron, is nog korter ook. Vanaf Sisteron wordt het wat moeilijker om een overnachtingsplek te vinden, je rijdt al door wat bergen en niet alles is open. Hotel Les Terrasses in Laragne is een aanrader. Als je Laragne bijna uit bent, ligt het aan de rechterkant. Een groot voordeel … een afgesloten parkeerplaats.

Castellane is oud … het schijnt dat er in de negende eeuw al mensen woonden. Een sfeervol plaatsje met een gezellig marktplein, heel veel boetieks, goede restaurants, verschillende bezienswaardigheden en een prachtige ligging. Dat zie je extra goed als je vanuit het stadje naar het uitzichtpunt bij de kapel Notre Dame du Roc loopt. Hier kijk je uit over het stadje, de rivier en de bergachtige omgeving. In een klein half uurtje wandel je naar boven. De moeite waard!

Na een voorspoedige reis met een prima overnachting komen we bij Digne les Bains langs een enorme Carrefour waar we meteen onze eerste boodschappen inslaan. We kennen dit gebied goed en weten dat dit zo’n beetje de grootste hypermarché in de buurt is. Even later vervolgen we de door de camping aangegeven route … bij Barrème rechtdoor de kloof in. Nou, dat zie ik ons van de zomer met de caravan in ieder geval niet doen … dat wordt een alternatief bedenken.

Om 11.00 uur zijn we op de camping Castillon de Provence via een steil slingerend weggetje … je kunt elkaar niet passeren als er een caravan achter hangt en daarom de regel ’s morgens met caravan naar beneden, ’s middags na 14.00 uur pas omhoog. Rijden over dit soort wegen is niet mijn grootste hobby … maar ik vertrouw op Will.

We worden door Justus en Annemiek verwelkomd. De sfeer is wat bedrukt … de avond ervoor is er iemand overleden tijdens een wandeling. Alles in rep en roer. ANWB, familie … we vermaken ons wel en hebben het grootste begrip voor de situatie.

Zondag is er een lunch-picknick georganiseerd op het strand van het Lac de Castillon. Een kleine 20 minuten steil afdalen naar beneden. Op het grasgedeelte onder de bomen, staan lange wit gedekte tafels met salades, belegde baguettes, Franse tartin, koude rosé en bier. Je voelt je in een droom … dit is het echte Franse leven … het ultiem genieten.

Maandag houden we een luierdag. Boekje lezen, plekje uitzoeken voor juni (want terugkomen willen we) … wat kletsen her en der en bezoeken even de plaatselijke supermarkt die we al goed kennen van vorige vakanties hier in de buurt.

Dinsdag hebben we afgesproken met goede vrienden, Roy en Ineke, die toevallig ook in de buurt verblijven. Eerst lekker koffie drinken, daarna shoppen en we besluiten met een duik in de supermarkt om alles voor een picknick in huis te halen aan de oever van ons meer.

Woensdag … marktdag … en echt die wil je niet missen. En hoe verder je in de zomer komt … hoe groter hij wordt.

Donderdag en vrijdag wordt het weer wat kouder en gaan we er op uit … wandelen!

Zaterdag naar huis.

Naschrift:

Nog een paar keer in het voorjaar en de zomer terug geweest. Er zijn zoveel bezienswaardigheden … Gorges de Verdon/Route des Crêtes, Moustiers-Sainte-Marie. De Route des Crêtes is de bekendste autoroute bij de Gorges du Verdon. Hij loopt vanaf Moustiers-Sainte-Marie, via La-Palud-sur-Verdon naar Castellane. De route is zo’n 100 kilometer en kronkelt direct langs de Gorges du Verdon.

In het toeristische stadje Moustiers-Sainte-Marie hangt een ster aan een ketting tussen twee rotsen. Volgens een legende verzonnen door Frédéric Mistral, had ridder Blacas die tijdens een kruistocht gevangengenomen was door de Saracenen, gezworen dat hij een zilveren ster en haar ketting boven Moustiers zou ophangen als hij naar het dorp terug zou keren. Maar er zijn legio verhalen over. In ieder geval hangt de ster er nog steeds.

Allerlei ruïnes uit de Romeinse tijd en de middeleeuwen die nog steeds te bewonderen zijn. Een aanrader is om het vlakbij gelegen Reserve Naturelle Géologique de Haute Provence te bezoeken waar je nog fossielen van oeroude zeedieren vindt.

Prachtige wandelingen kun je er maken zoals …

Sentier Martel

Vernoemd naar de Frans speluoloog Edouard-Alfred Martel. Een prachtige route langs de oever en langs de kliffen van de kloof. De route is 14 kilometer en eindigt op het prachtige uitzichtpunt Point Sublime.

Je begint je tocht aan de oever van de Verdon en loopt langzaam omhoog. Een pittige tocht met veel hoogteverschillen maar je wordt absoluut beloond met een prachtige uitzicht langs de volledige lengte van de route.

Cadières de Brandis

De Cadières de Brandis is een prachtige bergkam van 1500 meter hoog bij de Gorges du Verdon. Vanaf het nabijgelegen dorpje Villars-Brandis kun je één van die wandeltochten beginnen. Je loopt over de bergen met uitzicht op de Gorges du Verdon en de Cadières de Brandis. Eerst loop je via een dennenbos naar de droge zuidelijke helling om dan verder te klimmen naar het plateau achter de Cadières. Vanaf het plateau kun je via rotsen naar de rand wandelen. Hier heb je een prachtig uitzicht op de vallei van de Verdon. Wel uitkijken want hier en daar zijn er redelijk diepe kloven.

Al met al een aanrader … prachtige streek om je vakantie door te brengen. Wij gaan na een paar jaar weer verder …. naar de Drôme Provençale … een uitgelezen gebied om de meest prachtige wandelingen te maken.

3 comments

 1. Deze beelden brengen me helemaal terug naar de 80-er jaren toen we op vakantie (camping) waren in Castelane. Ik herinner me nog de lange reis langs de Bison Futé (groene route i.p.v. de snelweg). 14 u waren we onderweg vanuit Antwerpen. Maar wat een omgeving daar…. De Gorge du Verdon is prachtig en de Meren zijn schitterend. Castelane is een typisch Frans dorpje. Wandelen in de omliggende bergen lukte niet zo best bij gebrek aan goede markeringen… al lukte het wel met een goede stafkaart. Leuk deze beelden hier te mogen aanschouwen.
  Vriendelijke groeten,
  Rudi

  Like

 2. Zo jammer voor jullie … maar ach dromen mag. Ik heb hem gereden … op de motor. Weliswaar achteropzittend … maar toch! Route de Napoleon, Gorges de Verdon … vooral de laatste was op de motor een fantastische ervaring. De vergezichten.

  Like

 3. Castellane – Gorges de Verdon… Wij zijn er nog steeds niet geweest, al waren wij er in 2002 wel heel dicht bij. Met de plannen dan, want alles lag al vast dat wij daar onze vakantie zouden houden. Met vieren op de motor over Route de Napoleon was onze droom… Helaas kwam er door een ongeval een kink in de kabel, en hebben wij alles moeten annuleren. Het jaar er op waren er al weer andere plannen, en zo is het er nooit van gekomen en blijft het een droom.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.