4 gefileerde nieuwe haringen
750 gram sperziebonen
3/4 liter water
2 takjes bonenkruid
100 gram ontbijtspek
1 bosje peterselie
6 uien
1 theelepel zout
- Leg de haringen als ze erg zout zijn eventueel 20 minuten in het water.
- Was de boontjes en maak ze schoon.
- Breng het water en zout aan de kook. Kook de boontjes met het bonekruid in 15 minuten gaar.
- Snijd het spek in blokjes. Giet de boontjes af en houd ze warm. Was de peterselie, dep hem droog, hak hem fijn, en roer hem door de boontjes.
- Bak de spekblokjes uit tot ze knapperig zijn. Snipper 3 van de gepelde uien en fruit ze al roerend goudgeel in het spekvet.
- Snijd de overige uien in dunne ringen.
- Dep de haringfilets droog. Leg ijsblokjes op een platte schaal, leg daarop de haringen en garneer ze met uienringen.
- Geef er de warme bonen en de gebakken uien met spek bij.
- Gekookte (nieuwe) aardappelen of krieltjes smaken er goed bij.