Het verhaal gaat over Edie – de vrouw van bergbeklimmer Berend Berlage – en hoe ze omgaat met het fanatieke klimgedrag van haar man. Berend is een van de bekendste klimmers uit Nederland en deinst niet terug voor wat uitdagingen. Zijn ambities zijn groot … het beklimmen van de Himalaya tot aan de zeven hoogste toppen ter wereld. Maar ook leven met het besef dat elke keer – bij het ontstaan van het idee voor een nieuwe beklimming – weer kan leiden tot de dood van Berend.
Tijdens hun prille verliefdheid neemt hij haar mee op sleeptouw naar Schotland, waar zijn vader woont. Hij maakt een tocht door de Hooglanden en zij dient als chauffeur om hem te verplaatsen van het ene punt naar het andere. Al snel realiseert ze zich dat het voor haar niets anders is dan wachten en piekeren tot hij weer terug is …
‘wachten op Berend, mijzelf vergeten, vertragen tot er geen tijd meer was.’
Aanvankelijk volgt ze hem de bergen in, aangestoken door zijn intense levenslust. Na de komst van hun dochter blijft ze thuis, terwijl Berend steeds nieuwe ervaringen en gevaren zoekt en daar succesvolle boeken over schrijft.
Gaandeweg maakt ze zich wat los van hem en gaat ze voor de invulling van een eigen leven. Ze maakt carrière in de kunstwereld, koopt een huis in Bergen aan Zee, terwijl Berend Groenland aan het doorkruisen is per slee waar hij zijn broer verliest in een gletsjerspleet. Wanneer Berend de zeven hoogste bergtoppen ter wereld probeert te bestijgen, bevalt ze van hun dochtertje Mera.
Niet elke tocht gaat goed, letterlijk met gevaar voor eigen leven gaan de klimmers de berg op. Ook bij Berend gaat er tijdens het klimmen regelmatig wat mis en leiden spanningen tussen de klimmers onderling tot ruzies. Voor Edie speelt de vraag in hoeverre het verantwoord is en … waar staat zij ten opzichte van deze bezetenheid voor het klimmen.
Vragen die sowieso spelen in relaties.
In het begin zijn er nog geen satellietverbindingen, geen mobieltjes … het is steeds maar weer wachten op een bericht dat de beklimming goed is gegaan.
Het omgaan met de dood voel je door de hele roman heen … maar ook haar worsteling om tijdens de risicovolle ondernemingen overeind te blijven.
Een boek vol liefde, loslaten, angsten aangaan en vrijheid.
Auteur:

Pauline Slot is geboren in Den Haag (1960) en in 1979 in Leiden met haar studie Nederlands.
Haar eerste bekende roman is het Zuiderkruis (1999) … het best verkochte debuut van dat jaar. Er volgen er meer: Blauwbaard (2000), Tegenpool (2001), De inwendige (2006), En het vergeten zo lang (2010), Soerabaja (2012) en Dood van een thrillerschrijfster (2016).
Naast fictie is ze de afgelopen jaren ook literaire non-fictie gaan schrijven. In 2014 … De hond als medemensen, in 2015 Museumbezoekingen en Eerste liefde,… memoires over haar jonggestorven jeugdliefde.
Releasedatum Bergen aan Zee: 8 juni 2022.
Naast schrijven doceert ze Creative Writing , Narrative Care en Wetenschappelijk Schrijven aan diverse universiteiten, verzorgt ze trainingen ‘zakelijk schrijven en argumenteren’ en begeleidt ze mensen die aan een boek werken.