Reggedal …

De rivier de Regge is in oude glorie hersteld en meandert zoals vroeger door het landschap. Tot ca 1850 was de Regge een vrij kronkelende rivier en een belangrijke handelsroute van Twente naar de Hanzesteden Zwolle en Kampen. Eind 19e eeuw is de Regge gekanaliseerd tot een bevaarbare waterweg, waarop de plaatselijke Zompen hun waar efficiënter konden vervoeren.

Begin van deze eeuw is besloten om de oude loop van de Regge te herstellen om zo ruimte te creëren voor water om veiligheid te kunnen garanderen. Op basis van oude kaarten is geprobeerd zo authentiek mogelijk te werk te gaan. En het resultaat mag er zijn; een prachtig gebied dat uitnodigt om ervan te genieten.

De provincie Overijssel heeft in het voorjaar van 2007 het eerste wandelnetwerk geopend in Twente. Het gebied waar ik vandaag loop is een gedeelte waarin beekjes samenkomen in de Regge, soms opnieuw gegraven worden en verbindingsstukken gecreëerd worden. Ik vertrek vanaf het TOP (toeristisch overstap punt) Wisselmaat – Enter. Als het goed is word je begeleid door nummers en kleurcodes. Toch mis ik ergens af en toe een bordje … wat er in resulteert dat ik langs pas afgewerkte stukken loop, soms plonzend door de modder … gelukkig waterdichte schoenen.

Je komt van alles tegen … een raar vastgebonden schaap, pik-zwarte koeien waarvan ik blij ben dat ze aan de andere kant van het water staan en ik ze rustig op de foto kan zetten … zwart is zo dreigend, een zilverreiger, overvliegende ganzen op weg naar Afrika die een enorme herrie maken …

Voor iemand die hoofdzakelijk in bossen loopt is het heerlijk ook eens door de weilanden te sjouwen om te genieten van een totaal andere flora en fauna. Neem van mij aan dat het prachtig is hier te lopen. Een stukje langs de Twickelervaart en dan richting “De Doorbraak”.

Deze nieuwe waterloop met een lengte van 13 kilometer wordt aangelegd als extra afvoermogelijkheid voor water, waardoor de veiligheid van het gebied is vergroot. Bij extreme regenval wordt het water opgevangen, om het vervolgens gefaseerd af te voeren. Er is ook een ecologische verbindingszone gecreëerd tussen Twente en Salland. Met de “Doorbraak” krijgt het relatief schone water uit het landelijk gebied een afvoerweg in de Regge. Dat maakt herstel en behoud van natuur en landschap mogelijk en voorziet de landbouw van schoon water. Eigenlijk is zo de oorspronkelijke situatie weer hersteld.

De Doorbraak komt uit in de de Eksosche Aa waar Vitens (watermaatschappij) een waterbuffer heeft aangelegd en dat nu een Eldorado is voor een grote diversiteit aan vogels. De Eksosche Aa komt aan het eind weer uit in de Regge. En dan is het rondje weer rond!!!


Een mooie wandeling, een mooi aantal kilometers en vooral een mooi aantal stappen … ruim 20.000 uiteindelijk.

3 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.