Rondje Polen Van Driel …

Informatie wandelroute – De Polen van Driel.


Vanaf de Oosterbeekse kant van het Drielse veer stappen we het pontje op en varen we naar de overkant. Regenjassen aan want in tegenstelling tot wat buienradar beweert, regent het hier nog steeds. Het is een lang, saai stuk over de Drielse dijk wat niet fijn loopt omdat je steeds de berm in moet duiken vanwege het drukke verkeer. Maar Komoot vertelt ons hoe we moeten lopen en al kletsend vliegen de kilometers onder onze voeten door.

Als het Stuw- en sluizencomplex Driel rechts ligt, gaan wij linksaf het dorp in. Op dat moment realiseer ik me dat de beschrijving van de 16 belangrijkste wetenswaardigheden nog thuis ligt.


Gelukkig staat er een bord “Polen van Driel – Informatie” en we duiken de Maria Geboorte kerk in waar het Informatiecentrum gevestigd is. Natuurlijk hebben we wel de verhalen gehoord, de films gezien maar het is fijn nu ook eens de andere kant – de Poolse kant – van het verhaal te lezen.
Het gaat in op het ontstaan van de Poolse brigade, de oneervolle behandeling van deze Polen na het mislukken van de operatie en de vriendschappelijke band die is ontstaan uit dankbaarheid tussen de Drielse bevolking en de Poolse parachutisten.
Ik krijg een beetje een rotgevoel over de manier waarop de Polen door de andere geallieerden behandeld zijn. Ze wilden hun eigen land helpen maar werden gedwongen zich bij de Engelsen aan te sluiten.


We missen nu helaas wel de uitleg over specifieke plekken waar iets gebeurd is maar gelukkig wijst Komoot ons wel de goede weg. Aan de overkant staan groepjes mensen bij borden. Het eerste blijkt het monument voor Stanisław Sosabowski (2006)te zijn, het tweede is het Nationaal Monument voor de 1e Onafhankelijke Poolse Parachutisten Brigade (1961) waar de geallieerde militairen herdacht worden.

Iets verder staat weer een beeld van generaal majoor Sosabowski. Uitkijkend over het vroegere hoofdkwartier … het huis van molenaar Beijer.


Mocht je deze wandeling willen gaan lopen en alles willen weten over het wat,hoe en waar dan raad ik je aan onderstaande PDF van de routekaart uit te printen (19 pagina’s) zodat je een beschrijving bij je hebt. Op je telefoon wordt deze wel heel erg klein maar … dat kan ook aan mijn – ietwat oudere – ogen liggen.

We lopen verder … Driel uit, Arnhem in en zien in de verte een groepje mensen staan. Het is de plek waar de Luchtlandingen Driel zullen plaatsvinden. Wist ervan maar er wordt weinig ruchtbaarheid aan gegeven.
We lopen er rond half 12 en het bericht komt net binnen dat ze in verband met de zware bewolking pas om 13.00 naar beneden zullen komen. Daar wachten we niet op . We gaan door.

Aan het eind naar links .. maar net op de hoek nog een monument.


We lopen de dijk op en zien – aan de overkant van de Rijn – De Oude Kerk van Oosterbeek waar vandaan we de witte linten herkennen van de uitgezette tocht de “White Ribbon Mile”

Een korte symbolische wandeling door de uiterwaarden van  de Oude Kerk in Oosterbeek naar het herdenkingsmonument aan de Rijn. Het herinnert aan het terugtrekken van Engelse en Poolse soldaten na het mislukken van de Slag om Arnhem. Het traject liep van hotel Hartenstein door de bossen van Oosterbeek naar de uiterwaarden bij de Rijn en werd gemarkeerd met een wit lint. Dit lint is nu het symbool voor het terugtrekken door de uiterwaarden tijdens de periode van herdenken in september.

Nog een klein stukje dijk en we zijn weer bij de pont.

Thuisgekomen komt iets na 2 uur onderstaand filmpje van Alexandra binnen. Ik hoor wel veel gerommel in de lucht maar de bewolking is te dik. Dit is de laatste dropping van dit jaar in deze omgeving. Ik laat jullie weer een jaar met rust.

Interessante wandeling? Ja … en zeker de moeite waard als je toch in de buurt bent.
Mooie wandeling? Als je van straatstenen houdt misschien wel!

4 gedachtes over “Rondje Polen Van Driel …

  1. Dat is een hele boterham Neeltje maar het geeft wel een hele goede kijk op het gebeuren. Deze avond is er trouwens een docu op Nat. Geo over de operatie Market Garden die ik ga opnemen. Bedankt om deze niet zo fraaie behandelingswijze onder de aandacht te brengen. Oorlogen zijn vaak verbonden met “vuil spel”.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.