Doesburgermolenpad – klompenpad.

Het is donker, nat en grijs … uitstekend weer voor spierproblemen. Dus de kuiten in de magnesiumolie en een warming up alvorens samen met Antjella naar de start op de Kernhemseweg in Ede te rijden. Nog een hele toestand .. wegwerkzaamheden, verlegging van wegen … hadden ze me dat niet even kunnen melden? Google maps heeft er ook wat moeite mee maar uiteindelijk komen we er en starten we om 09.55 uur.

Dit pad uitgezocht omdat het vrij vlak is, hoog ligt … dus hopelijk niet te nat en … hij is in te korten tot 5 km. Voor dat laatste gaan we. Iemand attendeerde me er gisteren op dat ik beter op 70% kan lopen dan direct volop te starten.

De route gaat gedeeltelijk over het Landgoed Kernhem.

De graven van Gelre bouwen van de 12e tot en met de 14e eeuw diverse versterkingen langs de grenzen met Utrecht. De burcht Kernhem was zo’n versterking.

Vanaf het moment dat de leengoederen erfelijk worden, komt Kernhem in handen van de Van Arnhems en de Van Wassenaer Obdams. In later tijd zijn dit de families Van Heeckeren van Wassenaer en Bentinck.

Na de Middeleeuwen wordt het landgoed uitgebreid met tal van hoeven en hofsteden. Maar gaandeweg raakt het machtige kasteel in verval en wordt eind 18e eeuw gesloopt. Op de puinresten verrijst in 1803 het tegenwoordige Huis Kernhem, in classicistische stijl.

In de 19e eeuw is het enkele decennia in gebruik als kostschool voor deftige meisjes. Daarna verhuurt men het gebouw aan gefortuneerde families tot 1964.

In 1970 schenkt de eigenaresse, Sophie M. M. Gaetani, gravin Bentinck, het huis aan de gemeente Ede, die het pand grondig restaureert. Sinds de jaren negentig van de 20e eeuw is de benedenverdieping van het Huis Kernhem in gebruik voor het voltrekken van huwelijken, kunstexposities en muziekuitvoeringen. De bovenverdieping is in gebruik als kantoorruimte.

Heb hier een paar keer eerder gelopen … en altijd was de pannenkoekenboerderij dicht … uiteraard nu ook. We lopen langs een zandheuvel met een gracht en 2 bruggetjes .. wat zal het zijn? Een grafheuvel, of een verhoging waar ooit een huis op heeft gestaan? Nergens een bordje te bekennen en de klompenpadenapp meldt ook niets. Dan maar fantasie de vrije loop!

In de verte doemt de molen op … een paar jaar geleden hier geweest met een concert van midwinterhoornblazers .. met snert en chocolademelk. Nu nog te vroeg voor ons voor koffie. Het druilt verder maar de paden zijn redelijk goed begaanbaar.

En dan is het wel tijd voor koffie … zitten op een bankje naast de Landwinkel en tussen de paarden. Helaas is de winkel nu gesloten maar hij heeft aangepaste openingstijden op woensdagmiddag, donderdag, vrijdag en zaterdag. Absoluut de moeite waard weet ik uit ervaring.

En weer terug richting parkeerplaats … met verbazing dat er nog rode besjes aan de hulst zitten .. waar zijn de vogels? En de gebruikelijk ergernis … zal weer plastic zakjes meenemen.

We hebben de routeverkorter genomen … maar ik heb hem nog nooit goed gelopen .. het verbaast me dan ook niet dat het uiteindelijk bijna 7 km is geworden. Ik zit weer in de lift. Teen is gevoelig maar acceptabel.

Nadeel van deze route … je hoort en ziet veel auto’s en je loopt een groot deel langs de bebouwde kom.

2 gedachtes over “Klompenpad – Doesburgermolenpad … 8 km

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.