De kleuren van schoonheid -trilogie


Sophia's hoop

Berlijn, 1926. De 20-jarige Sophia Krohn is de dochter van een (gegoede) drogist en studeert niet alleen scheikunde om haar vader te kunnen opvolgen maar ook om de winkel uit te breiden tot een schoonheidssalon met zelf ontwikkelde crèmes. Haar leven raakt op een dieptepunt als ze wordt verleid door haar (getrouwde) mentor van wie ze zwanger raakt. Het eindigt in een schandaal. Haar vader verbreekt alle banden met haar evenals haar mentor waardoor ze op straat kom te staan en haar studie niet af kan maken.
Gedesillusioneerd vertrekt ze samen met haar vriendin -een nachtclubdanseres- naar Parijs. Haar zoontje wordt -volgens het ziekenhuis- dood geboren. Maar net als ze niet meer weet wat ze moet doen krijgt ze een baan bij het dan al beroemde imperium van Helena Rubinstein en vertrekt ze naar de hoofdvestiging in Amerika/New York waar één van de eerste cosmetica-lijnen voor de oudere huid door haar wordt ontwikkeld..
Maar na het succes gaat het ineens fout. Helene Rubinstein verkoopt haar aandelen in Amerika waarna Sophia door de nieuwe eigenaar wordt ontslagen. Haar nieuwe liefde verwijt haar geen vertrouwen in hem te hebben omdat ze hem niet direct over haar kind heeft verteld en verbreekt het contact. Een anoniem bericht zet haar wereld op z’n kop … haar zoon zou nog leven … ze gaat voor onderzoek terug naar Parijs.

Sophia's wens

Ze probeert in het ziekenhuis medisch personeel te spreken te krijgen maar ze wordt niet veel wijzer. Haar vroedvrouw die naar alle waarschijnlijkheid het anonieme briefje heeft geschreven pleegt zelfmoord en een bezoekje aan het politiebureau levert ook niets op. Uiteindelijk is er een detective die haar zijn diensten aanbiedt. Ze accepteert het en gaat dan met een wat rustiger gevoel teug naar New York met in haar achterhoofd de gedachte dat deze man haar zoon wel zal vinden.
Aan haar droom om zelf crèmes te ontwikkelen komt ze nog niet toe … er zal geld op de plank moeten komen en ze gaat in op een aanbod van de aartsrivaal van Helena Rubinstein – Elizabeth Arden. Ze werkt zich op als de rechterhand van Elizabeth Arden, krijgt de kans om een nieuwe keten van “wellness salons” op te zetten en haar verloren liefde wordt weer op haar pad gezet.
De genadeloze concurrentiestrijd tussen haar oude en nieuwe werkgever zet jaren later opnieuw haar toekomst en geluk op het spel. Als speelbal wordt ze gedwongen tot het nemen van beslissingen, ze kiest voor haar eigen geluk en neemt ontslag bij Elizabeth Arden.

Sophia's triomf

Inmiddels woont ze samen met haar toekomstige man en heeft ze haar dansende maar ook gedrogeerde vriendin -waarmee ze vanuit Berlijn naar Parijs is getrokken- onder haar hoede genomen. Als iedereen weer zijn plek heeft en Sophia’s leven in rustiger vaarwater is terechtgekomen gaat ze opnieuw in op een aanbod van Helena Rubinstein.
Ze maakt haar studie scheikunde af en haalt ook haar bull in economie. Helena Rubinstein verplicht haar in ruil daarvoor contractueel 10 jaar voor haar te blijven werken.
Sophia plaatst haar werk boven haar huwelijk. Haar man en zij groeien uit elkaar waarna hij zich geroepen voelt om zich vrijwillig aan te melden voor het front. De oorlog in Europa die zo ver weg leek -al kende ze de verhalen van haar vrienden in Parijs en Berlijn- komt nu akelig dichtbij.

Ze komt tot bezinning, snapt wat haar man bedoelde … maakt haar 10 jaar vol bij Helena Rubinstein en neemt ontslag. Ze wil haar grote droom -voor zichzelf beginnen- werkelijkheid laten worden. Alleen hoe?
Terwijl ze nog met die vraag worstelt, krijgt ze het verschrikkelijke bericht dat haar man vermist wordt in Frankrijk. Als ook de berichten uit Duitsland steeds alarmerender worden, besluit Sophia al haar plannen om te gooien. Door toeval komt de Franse detective weer op haar pad die weet waar én haar man én haar zoon zich in Europa bevinden. Zodra het kan neemt ze in1944 de boot naar Parijs waar ze ontdekt dat haar man zich nog atijd in Duitsland bevindt en dat haar zoon in de Elzas woont.
Ze gaat op zoek naar haar man en vindt hem. Hij werkt als Amerikaan aan het herstelplan van Duitsland om de economie weer te laten opkrabbelen … ze besluiten niet zonder elkaar te kunnen en ook zij verhuist terug naar Duitsland.
Ze ontmoet haar vader op zijn sterfbed, erft alsnog de drogisterij en kan uiteindelijk haar droom van een eigen schoonheidssalon met zelf ontwikkelde crèmes verwezenlijken.
Ze vindt haar zoon terug nadat er notities gevonden worden waaruit blijkt dat het hoofd van het ziekenhuis destijds gezond geboren baby’s van arme moeders meegaf aan rijke ouders waarvan de baby bij de geboorte was overleden. Ze heeft een naam en een adres en ze vinden elkaar terug.

Al met al een happy end.

Auteur:


Corina Bomann woont op het Duitse platteland, waar ze in alle rust kan schrijven. De trilogie leest als een trein. De beeldende en toegankelijke schrijfstijl van Corina Bomann trekt je heel gemakkelijk het verhaal in en het boek kan gemakkelijk worden opgepakt na een leespauze.
Wat het daarnaast ook heel interessant maakt, is dat Corina Bomann verschillende grote steden en belangrijke historische elementen in het boek verwerkt. Het verhaal speelt zich natuurlijk zo’n 100 jaar geleden af, waar bijvoorbeeld de verhouding tussen man en vrouw anders is dan nu en de Verenigde Staten nog kampte met een alcoholverbod. Juist deze elementen zeggen iets over de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. Ten slotte bevat het boek diverse onverwachte plotwendingen, waardoor de lezer nieuwsgierig blijft naar het verloop van Sophia’s leven.

Corina Bomann:
Al op jonge leeftijd raakte ik geïnteresseerd in boeken. Toen ik vier jaar oud was, was wat erop stond volkomen onbegrijpelijk voor mij, maar toch was ik erdoor gefascineerd – soms zo erg dat ik erop krabbelde. Later begon ik te begrijpen wat de boeken vertelden, en naarmate ik er verliefd op werd, nam ook mijn liefde voor het vertellen van verhalen toe. Ik schreef mijn verhalen eerst in schriften, daarna met de typemachine en ten slotte typte ik ze in de computer. Enkele jaren later, in 2002 om precies te zijn, heb ik van mijn hobby mijn beroep weten te maken. Sindsdien heb ik talloze romans en jeugdboeken geschreven – en ik schrijf ze nog steeds met veel plezier.

2 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.