NS wandeling Stenen Tafel …

Wat een wandeling en vooral verrassend! Vandaag met wandelvriendin José gelopen. Een NS wandeling van Arnhem CS naar Arnhem Presikhaaf.

We starten aan de Sonsbeekzijde van CS Arnhem , steken de Zijpendaalse weg over richting het bezoekerscentrum Sonsbeek. Het is hét informatiecentrum voor de Arnhemse stadsparken Sonsbeek, Zijpendaal en Gulden Bodem. Tevens exploiteert het bezoekerscentrum de naastgelegen “Witte Watermolen”, een historische waterradmolen uit 1470. Vroeger stonden op de Veluwe een groot aantal watermolens langs de beken. Ze werden gebruikt om koren te malen, maar ook om papier te maken. Het water om de molens aan te drijven kwam uit speciaal voor dit doel gegraven sprengen. De grond die vrijkwam werd gebruikt om de oevers van de beken te verhogen. De beken werden bekleed met klei of leem om ze waterdicht te maken. In de winkel van het bezoekerscentrum zijn meelproducten, recepten, wandel-/fietsroutes en natuurboeken te koop. De Witte Watermolen is te bezichtigen op: dinsdag t/m vrijdag van 12.00 tot 16.30 uur.

Achter het gebouw volg je het natuurpad langs de Molenbeek en loop je door het Sonsbeekpark en passeert en passant het Grand Café en het Nederlands Watermuseum. Het is een interactief museum over alle aspecten van zoet water in Nederland en daarbuiten. De verwachting is dat zoet water in de toekomst net zo kostbaar wordt als olie. De VN heeft deze eeuw daarom uitgeroepen tot eeuw van het zoete water. Het museum toont onder andere hoe ons rioleringsstelsel werkt, hoe mensen wereldwijd omgaan met water en hoe sluizen en gemalen een overstroming kunnen voorkomen. Het museum richt zich sterk op kinderen. Openingstijden dit/m zo 10.00-17.00 uur.

Je vervolgt de weg om huis Zypendaal heen. Huis Zypendaal werd tussen 1762-1764 gebouwd voor de Arnhemse stadssecretaris Hendrik Willem Brantsen en bleef tot het begin van deze eeuw in bezit van de familie Brantsen. Het omringende park is in 1803 aangelegd door de tuinarchitect Posth en in 1863 in landschappelijke stijl gewijzigd door Petzold. In 1930 werd het kasteel aangekocht door de gemeente Arnhem. Inmiddels zijn huis en koetshuis gedeeltelijk in gebruik genomen als kantoor van Het Geldersch Landschap en de Geldersche Kastelen. De hoofdverdieping is met meubels en kunstvoorwerpen uit het voormalig Brantsen bezit aangekleed op de wijze van een bewoond huis. Op zondag is Huis Zypendaal te bezichtigen onder leiding van een gids.

Park Sonsbeek is een lustoord en heeft die functie al bijna 250 jaar. Het ligt op een unieke plek en vormt de overgang tussen de stad en het omliggende land. De eerste bewoners waren boeren en molenaars die in het midden van de 18e eeuw gezelschap kregen van de gegoede burgers die zich wilden terugtrekken in de natuur, hoofdzakelijk voor de jacht of de paardrijkunst. Na verloop van tijd werden er landhuizen gebouwd, voorzien van vele vensters, zodat vanuit iedere hoek een prachtig uitzicht werd geboden. Sinds 100 jaar is het park niet langer voorbehouden aan weinigen, maar mag iedereen er toeven.

Verder langs “Brasserie De Boerderij” (altijd gezellig) door Sonsbeek/Zypendaal lopen we via wat stevige heuvels langs de Ronde Weide (muziekfesticals en andere concerten) en de uitkijktoren Belvédère. Plotseling zie ik het ziekenhuis aan de overkant van de straat … nou dan hebben we toch al een tuk gelopen. We steken de Parkweg over en lopen via de Braamberg langs een gedeelte van de Begraafplaats Moscowa richting Klarenbeek. Langs restaurant de Stenen Tafel waar deze route naar vernoemd is … genieten van het prachtige uitzicht via Monnikenhuizen naar Hoogte 80 (festivals) met nog een prachtig uitzicht.

Dan komen we in een omgeving die ik niet ken … Park Angerenstein. Wanneer het tegenwoordige landhuis werd gebouwd is niet precies bekend, maar het werd in 1808 gekocht door baron van Pallandt van Walfort. In 1884 werd het verbouwd en met enkele vleugels uitgebreid. In 1907 kocht de Apeldoorner Jan Goeyen het landgoed, en in 1941 werd het aan de gemeente Arnhem. Het landhuis was tot 1987 in gebruik als opleidingsinstituut voor sportleraren, deed daarna nog dienst als atelierruimte voor kunstenaars. Nu zijn het appartementen voor particulieren geworden.

We steken de Velperweg over en komen terecht in Park Sacré Coeur met teksten op stenen … het was oorspronkelijk één geheel met het landgoed Rennen Enk, dat aan de andere kant van de Velperweg ligt. Het werd in 1879 aangekocht door Nederlanders die terugkeerden uit het toenmalige Indië. Ze maakten er een lustoord van en bouwden in 1883 een vogel- en
plantentuin om de sfeer van Indië te kunnen blijven proeven. Toen de sociëteit steeds minder belangstelling kreeg, werd het terrein verkocht aan de zusters Ursulinen die er een pensionaat voor deftige jongedames van maakten. Uit die tijd stamt de naam ‘Sacré Coeur’. Later woonden de zusters van de stichting ‘Insula Dei’ er en er is een politieschool gehuisvest geweest. Tegenwoordig is het een verpleeghuis. Langzamerhand lopen we richting station Presikhaaf. We laten de laatste omweg voor wat ie is anders missen we de trein (op zondag 1x per uur) naar Arnhem CS terug.

4 gedachtes over “NS wandeling Stenen Tafel …

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.