Wolf Hall – Hilary Mantel

De bijna 700 pagina’s tellende historische roman van Hilary Mantel – gepubliceerd in 2009 – als eerste deel van een trilogie. Bookerprijs 2009.
2012 ‘Bring up the bodies’
2020 ‘The mirror and the Light’. 

Thomas Cromwell – de machtigste minister van Engeland – werd op 10 juni gearresteerd en vervolgens wegens hoogverraad en ketterij aangeklaagd. Hij werd ter dood veroordeeld en op 28 juli 1540 in de Tower onthoofd. Hendrik VIII zou de executie met opzet door een onervaren beul hebben laten uitvoeren. Een paar maanden later had hij spijt.

Opgegroeid als straatschoffie en zoon van een brouwer en smid uit Putney die opklimt tot de machtigste adviseur van koning Hendrik VIII in het Engeland van de 16e eeuw. Je krijgt een verrassend menselijk kijkje van de mees t invloedrijke figuren uit die periode.

Als jong kind wordt hij regelmatig afgetuigd door zijn vader en om aan verdere mishandelingen te ontkomen loopt hij weg van huis. Rondreizend door Europa als soldaat zoekt hij verdere wegen om zich te ontplooien. Hij gaat het bankwezen in, studeert rechten, spreekt vloeiend Latijn, Italiaans en Frans en wordt vertegenwoordiger van de Engelse kardinaal in het Vaticaan. Hij spreekt

Terug in Engeland wordt hij raadgever en rechterhand van kardinaal Wolsey, de belangrijkste minister van de koning … maar Wolsey wordt afgezet en vervolgd. Cromwell blijft hem trouw tot zijn dood, maar weet ook zijn eigen positie te versterken. Hij wordt de nieuwe vertrouweling van de koning, breekt met de paus en maakt van Engeland een onafhankelijke kerk, waarvan de koning het hoofd is. Verder voert hij politieke en religieuze hervormingen door, die hem veel vijanden opleveren aan het hof en daarbuiten. Hij rekent onder andere af met Thomas More door hem terecht te laten stellen voor hoogverraad en krijgt te maken met persoonlijke tragedies, zoals het verlies van zijn vrouw en kinderen aan de pest. Het boek eindigt met de kroning van Anne als koningin en haar zwangerschap.

Macht, ambitie, loyaliteit, geloof, familie, vriendschap, liefde, dood … alles geeft een complex en genuanceerd beeld van Cromwell. Niet de koude en wrede manipulator maar een mens met gevoelens, idealen en conflicten. Gebaseerd op historische feiten geeft het ook ruimte aan fictie en interpretatie. Het boek laat zien hoe Cromwell de geschiedenis van Engeland heeft beïnvloed, maar ook hoe hij zelf werd gevormd door zijn tijd en omstandigheden.

Pittig om te lezen … maar als je houdt van geschiedenis zou ik het zeker lezen.

De vervolgdelen zijn Bring Up the Bodies en The Mirror and the Light en inmiddels is er ook een televisieserie -(npo.start.nl) Wolf Hall, die gebaseerd is op de eerste twee boeken.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.