Rhenen – Laarsenberg en Grebbeberg … rondwandeling

Ik heb zin om op de Grebbeberg te lopen maar geen wandeling met lange saaie stukken. Een route van de Utrechtse Heuvelrug komt voorbij … een rode en een witte route … De Laarsenberg en de Grebbeberg.

De start is vanaf de parkeerplaats van het Militair Ereveld Grebbeberg en ik neem de rode route. Mijn wandeling wijkt iets af van de officiële route omdat ik wat voor mij onbekende paadjes wil nemen. Eerst langs de dierentuin … langs het verblijf van de reuzenpanda’s … Pandasia. Het verblijf bestaat uit twee delen, een apart binnen- en buitenverblijf voor het mannetje én voor het vrouwtje. Daarnaast zijn er meerdere nachtverblijven, een kraamkamer, een koelcel voor bamboeopslag en een kliniek.
Iets verder 2 bruine beren binnen camerabereik … luie kolossale beesten … heeft toch altijd weer iets om ze te zien. Mij vinden ze absoluut niet interessant.


De Laarsenberg loopt afwisselend door loof- en naaldbos, met een aantal eikenhakhoutbosjes. graanakkers, maisvelden en hellingen met struikgewas op de voormalige enggronden van Rhenen. Daarnaast kent het ook een aantal bijzondere elementen als holle wegen, kazematten en oude zandkuilen. Smalle paadjes langs brandnetels, bramentakken. Blij met mijn nieuwe zomer wandel (lange) broek … een flodder speciaal voor meerdaagse wandelingen handig … wassen en hij is droog. Hopelijk beschermt hij me tegen kruipend ongedierte in het hoge gras.
Op het hoogste punt van de de Laarsenberg een vergezicht over de Gelderse Vallei.

Als ik uitkom aan de andere kant van de begraafplaats … aan de kant van het informatiecentrum pak ik na de koffie de witte route op. De N225 (Grebbeweg) over en de Grebbeberg op. Het landschap is meteen anders.

Vanaf het uitzichtpunt een blik op de Blauwe kamer, langs de Koningstafel en weer richting de parkeerplaats. Op de plek van de ruïne van de oude boswachterswoning stond vanaf de 17e eeuw een achtzijdige, hardstenen zerk op een voetstuk: de Koningstafel.
Deze is neergezet door de Boheemse koning Frederik V van de Palts (1596-1632). Rond 1840 is de Koningstafel vernield en in 1847 werd hier de boswachterswoning gebouwd.

Dan nog één smal en vooral schuin aflopend bergpad en ik ben weer terug op de parkeerplaats.

4 gedachtes over “Rhenen – Laarsenberg en Grebbeberg … rondwandeling

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.