De gehalveerde wandeling van maandag wil ik afgerond hebben … vandaag maar. Niet zo’n mooie dag … het druilt. Ik moet wat ongefundeerde woede kwijt (kwaad op mijzelf omdat ik ergens in getuind ben) … ik kan wel wat kilometers aan maar of mijn geopereerde teen dat kan???

Ik parkeer op de MTB parkeerplaats aan de Utrechtse baan in Leersum. Direct vanaf de parkeerplaats linksaf en hoog in de lucht staat de Tombe van Nellesteijn … boven op de Donderberg. De Donderberg in Leersum is voor een Driebergs meisje een begrip maar ik loop hem voor het eerst. Wat een klim. Doet me er aan denken dat ik de Pyramide van Austerlitz ook nog moet nemen.

Helaas vergeet ik bovenaan een foto te maken van de zichtas naar Huize Broekhuizen … weet dus ook niet of je hem kan zien. En nog een keer naar boven … echt niet!!! Een pad met links en rechts krentenbomen in bloei … het is genieten. Wat ben ik toch een mazzelkont dat ik dit kan.

De graftombe van de familie Van Nellesteijn is een uitzichttoren in neoclassicistische stijl op het hoogste punt van de Donderberg (36 m) in Leersum, met aan de voet ervan de grafkelder van de familie Van Nellesteijn. In 1818 werd de bouw voltooid. Dit gebeurde in opdracht van Cornelis Jan van Nellesteijn (burgemeester van Utrecht), de toenmalige eigenaar en bewoner van ridderhofstad Broekhuizen. In 1832 werd hij bijgezet in het mausoleum. In 1917 werd het twaalfde en laatste familielid bijgezet. Hierna werd de ingang van de tombe dichtgemetseld. Normaliter is de toren op op zondagmiddag opengesteld van 12.00 tot 16.00 uur. Er is dan een gids aanwezig. De toegang bedraagt 1 euro. Bij slecht weer is de toren gesloten.
In verband met de corona-maatregelen is de toren op zondagmiddag voor bezoekers gesloten.

Boven is het even zoeken welk van de 5 paden ik moet hebben … maar al snel loop ik op de weg naar de Uilentoren … gebouwd in 1904 en dankt zijn naam aan de 4 uilen op de hoeken. Ik snap het nut van deze toren niet echt maar na wat gezoek …

Het doel was een uitkijktoren voor deurwaarder H.G. van Dam. Deze had een groot heideterrein aangekocht”. Denk dat hij over zijn eigen terrein wilde kunnen kijken. Destijds heette het nog Landgoed Lombok.

En dan volgt er een heerlijk bos met ineens in de verte iets wat op een open plek lijkt … ik zie wat looproutes. Ter plekke besluit ik het terrein van Huize Broekhuizen te laten voor wat het is .. heb ik maandag al gezien … en verder door te lopen naar het noorden?? … in ieder geval op de kaart naar boven … naar het Leersumse veld en de Leersumse plassen.

Komoot draait op de achtergrond lekker mee … verdwalen kan ik niet. Het is een heideveld … met enorme vennen … de Leersumse plassen. Ontstaan door turfafgravingen. Prachtig om te zien … mooier dan op de foto’s.

Ik loop het kortste rondje … ken mijn voeten inmiddels en kom uiteindelijk uit bij de Woudenbergse weg … oversteken … en dan via Landgoed Dartheuvel terug. Nog even sta ik in twijfel of ik toch nog door zal lopen naar Huize Broekhuizen … maar als ik in de verte de Tombe weer zie liggen vind ik het welletjes. Ruim 9 km.

En dan … regelmatig krijg ik berichtjes dat mensen (vrouwen) het eng vinden dat ik in mijn eentje door donkere bossen zwerf … ik geniet er van. Maar goed … ter geruststelling. Sinds kort kan ik in ieder geval gevonden worden. Komoot heeft iets nieuws … “live tracking”. Vanmorgen voor het eerst uitgeprobeerd en het werkt. Ik stel het in als ik een onbekende wandeling in mijn eentje ga maken en stuur de link naar mijn kinderen. Gaan ze me missen op een gegeven moment dan kunnen mijn laatste stappen in ieder geval getraceerd worden. Een uitkomst.

Het was een topwandeling. Steeds vaker merk ik hoe blij ik word van mijn roots … ik verhuis uiteraard niet meer maar gelukkig zit ik op korte afstand van daar waar ik zo graag kom. Heeft alles met ouder worden te maken … denk ik.

3 gedachtes over “Leersum … vervolgwandeling

  1. Daar ben ik ook benieuwd naar Eukie, maar dat horen wij beslist nog wel!! Een hele mooie wandeling weer Neeltje/ Dat van de Live Tracker zag ik van de week ook. Ik ga de Komoot app bij Kitty er op zetten, en dan eens kijken of het werkt.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.