Ede – Planken Wambuis … 11.2 km

Naast de Ginkelse heide ligt het landgoed Planken Wambuis dat zijn naam dankt aan de herberg annex boerderij die in 1782 gebouwd is in opdracht van de Assuer Jan Torck, heer van Rosendaal.
De omschrijving … “Houten off Planken Wambuis, gelegen in het Reemsterveld” komen we voor het eerst tegen in een acte uit 1789.
Maar waar komt die naam vandaan? In 2016 ga ik nog mee in een andere uitleg … klik voor wandeling en foto’s 30-12-2016.

Inmiddels is Erfgoed Ede wat dieper in het mysterie gedoken en komt op de betekenis van houten wambuis = plankenhut. Oftewel: een gebouw op het platteland … en dat is bij Planken Wambuis langs de N224 het geval. Ver buiten de bebouwde kom en net als alle andere gebouwen buiten de stadsmuren vroeger en gemaakt van hout.
Het bos bestaat grotendeels uit grove dennen en ongeveer 700 ha is spontaan bos en kan zich natuurlijk ontwikkelen. De beukenlanen dateren uit het midden van de 19e eeuw. In de bossen leven wilde zoogdieren als edelhert, ree, wild zwijn, vos, das en boommarter en inmiddels de wolf.

Een echte wandeling heb ik niet uitgezet … het hangt af van mijn voeten, mijn nieuwe schoenen en van het uithoudingsvermogen van mijn medewandelaar … we kunnen hem overal aanpassen. Het wordt een prachtige wandeling door een afwisselend landschap en over … ook voor mij … nieuwe paden.
We starten met een kop koffie in het restaurant “het Planken Wambuis”… een prachtige aanbouw is er in de coronatijd gerealiseerd. Sfeervol en gezellig. Direct al bij de start worden we begroet door kuddes Sayagesa-runderen … die lekker lui liggen te wezen … en (wilde) paarden … waar je dus zo langs kunt lopen. Ze staan er sloom bij.

En dan beginnen we aan ons alternatieve rondje van bijna 12 km. Voeten goed, schoenen goed, nieuwe Falke walkie sokken met merinowol ook prima. Het enige is dat mijn nieuwe zooltjes nog niet binnen zijn en ik de breedte moet opvullen met wandelwol … maar ook dat gaat goed. Direct voorbij het wildrooster rechtsaf waar we net iets te vroeg zijn om 3 mannen te zien “boomklimmen”… het is hun beroep … ze gaan bomen snoeien.

Het is druk … de Classico Boretti wordt gereden met een route dwars door ons loopgebied en we hebben wat last (behoorlijk eigenlijk wel) van de naweeën van de Veluwe Fietsvierdaagse Otterlo die gisteren eindigde en een route had dwars door het natuurgebied Planken Wambuis. Denk dat veel mensen er nog een dagje aan vast hebben geplakt.

Op een kruispunt staan wat vrijwilligers van natuurmonumenten leden te werven en het is daar druk … druk met alles wat elektrisch rijdt. We komen tegen … steps, scooters, brommers … allemaal vanuit de verhuur … “hoe bezichtig ik de Veluwe”. Ook lastig want je hoort ze niet aankomen.

We zoeken de rust op en gaan weer door … zien bosbessen, kevers … en lopen langzaam terug richting parkeerplaats …

… waar een groot deel van het pad versperd wordt door runderen en paarden die zich nu overal neergevlijd hebben.

Als beloning voor ons harde werken … ruim 11 km … hebben we wel een drankje verdiend.

4 comments

  1. Mooie wandeling Neeltje en prachtige foto’s!! Wandelaars zouden gescheiden moeten zijn van fietsers en ander gemotoriseerde vervoermiddelen. Ik liep in de omgeving van Groesbeek waar wij gescheiden waren van elkaar, en er werd respect voor elkaar gevraagd. Het kan dus wel😊

    Like

    1. Ja zeker kijk ik uit … dit is zo’n gebied waar ik dus zelf ook niet fiets. En dan die bejaarden op de elektrische fiets … knoerthard op schelpenpaadjes … als ze vallen zitten ze te jammeren. Maar het was/is prachtig.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.