Warnsborn …

Vandaag op pad met Rianne … ze houdt van deze omgeving … dus met zorg iets moois uitgezocht. Een wandeling van 8,5 km door een gebied met loof-en naaldbossen, landbouwgronden, heidevelden, sprengenbeken en vijvers. Ook lopen we langs één van de grootste grafheuvels (2700 v. Chr.) van Europa … de “Meelworstenberg” genoemd omdat archeologen in 1947 er hun (meel)worstmaaltijd gebruikten. Maar het wordt al veel langer bewoond. In de buurt is een vuurstenen schraper (om huiden schoon te krabben) van 70.000 jaar oud gevonden … veruit het oudste gebruiksvoorwerp in Nederland.

We parkeren tegenover camping Warnsborn op een hoog punt (60 mtr N.A.P.) van de stuwwal van Arnhem gevormd in de Saalien (230.000 tot 126.000 jaar geleden) en lopen dan naar beneden langs de ijskelder richting de huidige villa waarover voor het eerst in de 15e eeuw wordt gesproken. Het groeit uit tot een statig buitenverblijf met een kapel, koetshuis, park en oranjerie maar gaat tijdens de 2e wereldoorlog in vlammen op. Met dank aan een grote som geld van de Amerikaanse Marshallhulp is het in 1950 herbouwd en tegenwoordig in gebruik als hotel.

Achter het hotel loop je langs open weilandjes, waterpartijen en prachtige solitaire bomen richting de hei.

Tijd voor koffie en een broodje … op een picknickbank op de oude schaapsdrift. Een schaapsdrift is een strook heide die ligt tussen twee met dichte, stekelige struiken beplante wildwallen. Vroeger moesten die voorkomen dat de schapen uitbraken en gingen grazen op de naburige akkers.

De heuvels worden wat hoger … mijn conditie schiet te kort, teen speelt wat op … helaas moeten we de wandeling inkorten. We laten de Vijverberg voor wat het is en lopen langs de grens van Warnsborn via het sprengengebied met af en toe een bijzondere ontmoeting terug naar de auto. Het voelt alsof we 10 km hebben gelopen … het is net iets meer dan de helft … 5.61 km. Maar wat niet gaat … dat gaat niet.

4 comments

  1. Dank je wel Neeltje… Wat heb je toch weer een mooie wandeling uitgezocht, en ik heb dan ook genoten van dit mooie gebied. Na deze kennismaking op het Landgoed Warnsborn, ga ik hier zeker nog vaker wandelen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.