Trage Tocht Arnhem-Meinerswijk

Al vaker in Meinerswijk gelopen … een interessant gebied zèker gelet op de geschiedenis … de grens van het Romeinse rijk in 47 na christus. In Meinerswijk wordt rond het begin van onze jaartelling een castellum gebouwd om de Limes, de noordgrens van het Romeinse Rijk, te verdedigen. Dit fort wordt verschillende keren herbouwd, maar rond 400 definitief verlaten. Het is mogelijk dat dit castellum het Castra Herculis was.

De Limes is nu een bekend LAW-pad dat begint Katwijk – waar de Rijn destijds in zee uitmondde – langs Oude Rijn, Kromme Rijn en Nederrijn tot achter Nijmegen waar het pad de grens overschrijdt, richting Xanten. Een tocht van tweehonderd kilometer dwars door het Nederlandse landschap.

Het gebied dankt haar vele plassen aan afgravingen voor klei- en zandwinning door drie steenfabrieken die in dit gebied waren gevestigd in de periode 1874 tot 1980. Het water staat vandaag erg hoog … het lopen wordt dan ook een stevige work-out!!!Als het goed is hebben we ontmoetingen met Gallowayrunderen en Konikpaarden.

De route begint met het lopen langs het bedrijventerrein Meinerswijk. Heb dit al eerder geprobeerd maar de bordjes “verboden toegang”en “eigen weg” weerhielden mij toen. Nu … gewapend met mijn print van de wandeling negeer ik alles. Verbaas me hoe dicht hier alles op elkaar staat en hoe mooi de tegenstellingen … rechts de skyline van Arnhem, links volledige rust.

Dan komt het moment dat ik bijna oog in oog sta met een Gallowayrund … word hier niet vrolijk van … hij staat midden op mijn pad en ik heb haast geen uitwijkmogelijkheden!! Als ik er voorbij ben durf ik met wat meer lef te fotograferen … is het nou ook nog een stier????

Slaak een zucht van verlichting als de route aangeeft dat ik de (soort hang)brug over mag … ik kom uit op een asfaltweg. Wat een drukte … mensen op een steps, hardlopers, fietsers … iedereen maakt zijn eigen rondje. We lopen langs een in verval geraakte steenoven …

We lopen nu van de rivier af … naar het “Doorlaatwerk”. De Doorlaatbrug Meinerswijk is een (niet meer in gebruik zijnde) brug en beweegbare waterkering . Het heeft de status van rijksmonument. De route geeft aan dat we over de brug moeten lopen en dan onderlangs weer terug tot aan de eerste schuif!!!! Onderweg zie ik nog een prachtige vogel … helaas te weinig verstand er van en te ver weg om goed te zien wat het is.

En dan begint het echte struinen … glijen, glibberen, voeten die weggezogen worden … het mag een wonder heten dat ik ben blijven staan. De modder onder mijn schoenen is inmiddels ook een paar cm dik.

Ik kom aan op de plek waar het eerste Castellum heeft gestaan.

Op dezelfde plek staan ook de tankkazematten uit de tijd van de koude oorlog … en waren een onderdeel van de IJssellinie destijds. Ze bestaan uit afgedankte tanks uit de 2e wereldoorlog en moesten een stuw in de Nederrijn verdedigen.

We kunnen weer even via een geasfalteerd pad verder lopen … de weg naar de vogelkijkhut laten we voor wat het is … die staat blank. Vanuit de verte is de hut ook mooi.

Het struinen blijft ons echter verder niet bespaard … manmoedig glibber ik verder totdat het water lichtjes over het pad loopt. Ik probeer één voet en glibber gelijk weg. Geen stok in de buurt die als steun kan dienen … wat kom ik verder nog tegen … wat als ik hier over terug moet en het water staat hoger. Nee … dat wordt ‘m niet in mijn eentje!!! Dus terug … en vanuit de verte kijk ik nog eens naar hetzelfde punt … een juiste beslissing.

Een blik op de verdere routebeschrijving leert me dat ik deze wandeling maar op de herhaallijst moet zetten … prikkeldraad, klimmen over hekken, struinen … ik hou deze wandeling voor vandaag voor gezien … ken de weg en loop over bekende wegen terug naar de Nelson Mandelabrug waar ik mijn auto geparkeerd heb.

3 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.