Landgoed Hoekelum, het Bennekomse bos en De Sysselt

Combinatieroute Hoekelum-Sysselt: 11,6 km gpx-wandelingen

Ging ik vorige week de hoogte in om mijn conditie te testen vandaag wil ik eens kijken hoever ik in de lengte kom. Ik vind een site met 5 gpx-wandelingen (zie bovenaan bij gpx-wandelingen) in de buurt … zeg maar om de hoek.

Een verloren uurtje is al genoeg voor een wandeling van 4.4. km zeggen ze in de folder … maar ik ga voor de combinatieroute (donkerblauw) van landgoed Hoekelum, het Bennekomse Bos en de Sysselt … kilometers maken.

Hoekelum kent een rijke en lange historie; het oudste stenen gebouw ter plekke dateert uit ca. 1325.  In 1396 werd het kasteel bewoond door Randolf de Jager, Het was een leen van de hertog van Gelre en aan dit leen was het erfelijk ambt van jagermeester van de Veluwe verbonden. Aan het eind van de vijftiende eeuw gaat dit ambt voor de bewoners verloren en daalt het aanzien van Hoekelum. Landbouw wordt nu de belangrijkste functie van het goed.

Behalve het Kasteel(Huis) Hoekelum wordt er in 1849 een tweede hoofdgebouw op he landgoed gebouwd … Huis Noordereng. De opdrachtgever is Otto baron van Wassenaer-van Catwijk die na het overlijden van zijn echtgenote Cornélie barones van Balveren de woning betrekt … vermoedelijk om Huis Hoekelum voor zijn zoon Walraven vrij te maken.

De oude kern van het landgoed (de westkant) is aangelegd in landschapstijl met een grote weide, slingerende paden en lanen, de zichtas, het prieel, het poppenhuis, de ijskelder en het sprengenstelsel achter het huis. 

Ook liggen er diverse wallen, samen zo’n 6 km lang die het landgebruik in het verleden laten zien. Aan de noord- en oostzijde ligt een wal die het landgoed begrenst. Langs de Laarder Allee, de vroegere hoofdweg, liggen wallen die ervoor moesten zorgen dat wagens niet van de weg gingen. In het bos zijn nog diverse wallen te vinden die de grens vormden tussen percelen en dwars door het landschap loopt van noord naar zuid de wildwal van Wageningen naar Meulunteren. Dit is de langste wildwal van Nederland. Deze moest ervoor zorgen dat het wild van de Veluwe niet op de akkers kon komen.

 

Voordat ik het landgoed afloop en door het tunneltje onder de A12 doorga loop ik langs de Obelisk … een monument ter herinnering aan het begin van de ontginning in deze streek in 1838 door Otto Baron van Wassenaer … geplaatst door zijn 5 zonen. Aan de andere zijde wordt hulde gebracht aan Gerrit van Hoogstraten voor zijn trouwe dienst vanaf 1820.

 ‘In den jaren 1838 zijn de bosschen de Wassenaers en Balverens-kamp in ontginning gebracht door Otto Baron van Wassenaer, heer van beide Catwijcken en ’t Zant enz. enz. en is deze steen tot zijn dierbaar en hooggeacht aandenken door zijne vijf en dankbaren zonen opgericht anno 1859′.
‘De ontginning dezer bosschen is onder het goede opzigt verrigt van Gerrit van Hoogstraten die van af 1820 op Hoekelum als werkbaas zijne trouwe diensten bewijst’. 

Wil je van het Landgoed naar De Sysselt dan moet je door het Bennekoms bos … heuvelachtig met slingerende paadjes en vandaag héél erg modderig! Zwaar lopen maar ik pak mijn oude systeem weer op … om de ca. 4, 5 km een zitplaats zoeken, wat drinken, evt wat eten …

Het weer werkt mee en onder een stralend zonnetje loop ik langs landhuizen, villa’s, Celtic fields om uiteindelijk uit te komen bij het spoor Utrecht-Arnhem waar ik De Sysselt in loop. Vraag me af wat dat uitzichtpunt er doet … raak in gesprek met een oud mannetje … over vroeger … over kersen die waarschijnlijk niet zoet zijn dit jaar vanwege het koude voorjaar … we zien het wel!

Net het spoor over zie ik in de verte een inktzwarte lucht aankomen … gauw nog even naar rechts … een blik op de Ginkelse hei werpen … zó prachtig weer!

En dan toch maar wat haast maken … teveel haast want een wild zwijn vlucht helaas van me weg voordat ik mijn camera aan heb en dan komt er tóch een bui … een wolkbreuk … hagel, onweer. Het klapt er over en echt dan loop je niet lekker in een bos. Ik wil mijn grote poncho pakken want mijn broek wordt drijfnat … helaas heb ik die na afgelopen vrijdag nog niet terug in de rugzak gestopt. Zó stom!

Het staat overal blank … nog 4 natte kilometers stevig doorstappen over brede paden en lanen. Wat ben ik blij als ik mijn auto in de verte zie.

Maar al met al eindelijk de 10 km gepasseerd … 12.6 km en geen last van mijn teen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.