Grave – Velp … 8 km hiken

  • De zon op je gezicht! De geur van natte aarde, longen die zich vullen met tintelend frisse zuurstof en de verleiding van het onbekende. Heb je je veters al vastgeknoopt?
  • Hiken is gewoon wandelen, maar dan door ruiger terrein.
  • Stap je gemakkelijk door een modderpoel of twee? Beschik je daarnaast ook nog eens over enige mate van doorzettingsvermogen? Dan ben je er klaar voor!

In de regenachtige ochtendschemer op pad richting Grave … lastig rijden … druk op de snelweg .. sta bij Valburg bijna stil … en zeker niet alleen vrachtwagens! Kan wel gaan mopperen maar ik maak zelf ook gebruik van de weg voor een niet noodzakelijk iets. Rianne (Rikit) staat al te wachten. Alle apps ingeschakeld en op pad.

Een licht striemende regen maakt het waterkoud … geen lolletje ..stevig doorstappen dan maar. We lopen door het buitengebied van Grave … gedeeltes van De Graafse Raam en langs de Hertogswetering.

Ooit … beloven we elkaar … lopen we de binnenstad in voor een historische wandeling en het onvermijdelijke “terrashoppen”.

Grave is de meest belegerde vestingstad van Nederland. De sporen van de veldslagen die zijn gevoerd in en rond Grave, maar ook hoe de bewoners van de stad zich verweerden tegen de vijandelijke legers, zijn nog steeds zichtbaar in de historische binnenstad van Grave.

Het laatste stukje langs de Hertogswetering is zó modderig dat mijn schoenen wegzakken en bijna uit het zicht verdwijnen … dit is het echte “hiken“.

In de verte doemt de toren op van het Kasteel-klooster Bronckhorst dat momenteel in gedeelten (30 kamers) wordt verhuurd door een projectontwikkelaar aan particulieren.

Kasteelklooster Bronckhorst, de naam zegt het al; een kasteel, maar ook een klooster. De geschiedenis gaat terug naar het jaar 1456 toen Gijsbert van Bronck-horst op het kasteel Bronckhorst in Velp (gemeente Grave) woonde. In 1860 werd de eerste steen voor het Alfonsus-klooster van de Redemptoristinnen gelegd.

en de toren van het Vincentiuskerkje. Sinds 1977 vinden er wekelijks op zaterdag en/of zondagen kunstexposities en muziekconcerten plaats. De organisatie daarvan is in handen van Stichting Kunst in het Kerkje. De kerk is een Rijksmonument en eigendom van de gemeente Grave.

Het kerkje stamt uit de 12e eeuw en is oorspronkelijk gebouwd als een eenvoudig Romaans zaalkerkje. Het was zo groot als het huidige schip (middelste gedeelte). Gebouwd van tufsteen en voorzien van vier kleine rondboogvensters. De ingang zat in de zuidgevel. Dat deel van de zuidgevel is vermoedelijk nog een overblijfsel van oorspronkelijke kerk en is daarmee het oudste stuk muur van de provincie Brabant. Het kerkje is oorspronkelijk gewijd aan de heilige Vincentius Madelgarius.

We maken even een zijsprong om het Emmausklooster “Avant Spirit”van dichterbij te bekijken … de geschiedenis van dit Kapucijnenklooster gaat terug tot de 17e eeuw …

Stg. Avant Spirit is de gebruiker van het Emmausklooster. Samen met de actieve groep vrijwilligers van het klooster, zetten wij ons in om het klooster in stand te houden, haar serene en spirituele energie hoog te houden, en gasten van het klooster te laten genieten. De verbinding tussen de verschillende groepen mensen is van wezenlijk belang. Iedere groep beseft dat hij zonder de ander niet op lange termijn voort kan bestaan.

Even tijd voor een stop … het blijft koud en nat .. vlug koffie en een broodje en verder voordat we helemaal afkoelen.

Al snel zit de bijna 8 km er op … de gemiddelde snelheid is voor mijn doen hoog … komt door de stokken … je gaat toch altijd harder.

4 comments

  1. Mooi verslag van ons Hiking rondje Neeltje. Volgende keer laat ik mijn stokken thuis want dan loop ik langzamer, en komen wij op gelijke voet. Volgende keer maar hopen op beter weer, maar al met al toch lekker buiten geweest. Maar de kachel stond wel op de hoogste stand toen ik weer naar huis reed.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.