Het Herikhuizerveld oftewel “De Posbank” is erg populair en vaak heel druk. De “Posbank” zelf is een halfronde stenen bank op een markant uitzichtpunt … gebouwd ter ere van het 25-jarig jubileum van de heer G.A. Pos op 7 mei 1918.

G.A. POS
tweede voorzitter en hoofdconsulent van den a.n.w.b.
toeristenbond voor nederland
1893 – 7 mei 1918

hij effende banen voor
het vreedzaam verkeer
tusschen de volken –
duizenden bracht hij
in en tot de natuur
den nederlanders deed hij
neerlands schoonheid kennen
waardeeren en liefhebben

In de volksmond is het nu ook de benaming voor het heuvelachtige heidegebied waarin het ligt, maar dit gebied heet eigenlijk het Herikhuizerveld.

Rheden/Veluwezoom – Herikhuizerveld.
Start: Bezoekerscentrum,
Heuvenseweg 5a, 6991 JE Rheden
’s maandags gesloten

Het blijft dubben … wel of niet wandelen … maar tegen half 9 zie ik dat er een gat van zo’n 2 uur te verwachten is tussen de buien op Buienradar. Ik gok het er op. Met regen weg en met regen terug maar tussendoor droog en een prachtige wandeling over de Posbank.
Ideale dag en tijdstip … geen ander mens te zien. Een stevige workout … misschien thuis toch wat meer squats doen voor sterkere bovenbeenspieren in zo’n heuvelgebied.

Met behulp van Komoot heb ik zelf een rondwandeling in elkaar gevlochten … een stukje van de ene route … een stukje van een andere. De standaardwandelingen ken ik nu wel … even wat anders.

Vanaf de parkeerplaats ga ik direct voorbij het bezoekerscentrum rechtsaf richting de Heuvense weg. Bij de T-splitsing linksaf, langs het Koetshuis Heuven (het restant van een romantische buitenplaats) rechts aanhouden langs de Droge Zee (zoals een vriendelijke meneer mij vertelt) tot aan de boomstammen met daarop koppen van een schaap, een everzwijn … en nog 2, linksaf de Heuvense weg vervolgen en weer links … langs de schaapskudde.

Weer naar beneden om de weg te vervolgen naar het natuur-uitzichtpunt Herikhuizen. Let even op of er niet teveel mensen op het plateau staan … het is een smalle ijzeren brug om naar toe te lopen. Een prachtig uitzicht op de restanten van boerderij Herikhuizen. Het wild en de IJslandse paarden zorgen er voor dat de grond hier niet dichtgroeit.

Deze locatie is waarschijnlijk al bewoond sinds de prehistorie vanwege de vruchtbare gronden en het aanwezige water uit de bron van de Zijpenberg. In 1365 wordt de naam Herikhuizen voor het eerst schriftelijk vermeld in een document waarin Aleijt van Herinchusen goederen overdraagt die voortkomen uit de nalatenschap van haar vader.

De boerderij is bewoond geweest tot begin jaren 90.

In 1999 heeft Natuurmonumenten de boerderij afgebroken en omgevormd tot een ruïne. Deze ruïne biedt nu een woonplek aan bijvoorbeeld uilen en vleermuizen. Op het veld rondom de ruïne is regelmatig grofwild, zoals reeën, edelherten en wilde zwijnen waar te nemen. Met een beetje geluk kan je de wilde zwijnen een modderbad zien nemen en zich daarna af zien schuren aan de stenen van de ruïne.

Weer terug naar het pad zodat je uiteindelijk uitkomt bij de parkeerplaats Zijpenberg … loop even iets naar recht voor een weergaloos uitzicht … ik heb er mijn koffie gedronken. Met mooi weer is het hier zo idioot druk … ook al voor corona … dat ik er al helemaal niet wil zijn.

Terug naar de kruising om vlak er voor door een hekje het pad naar beneden te lopen. Een jaar of 3 geleden liep ik de NS-wandeling van Dieren naar Velp … het was 34° C. We liepen hem tegengesteld en als ik er aan terugdenk krijg ik het nog benauwd. Dalen en met deze temperatuur is het prima te doen.

Aan het eind van het pad scherp linksaf omhoog om uit te komen bij de bank van meneer Pos. Even naar de overkant restaurant … overweeg om de paarse route er aan vast te knopen .. maar 5 km is teveel voor mijn teen … een andere keer maar. Prinses Beatrix op de foto en naar beneden over het Zijpenberg voetpad.

Terug en over het sterk dalende pad naar beneden tot je niet verder kunt … De lucht breekt helemaal open en het is ineens warm. Rechtsaf … de brug links over en dan heb ik mazzel … de schaapskudde.

Daar blijf je toch voor staan kijken … prachtig om te zien hoe de honden hun werk doen.

Het laatste stukje en dan ben ik weer bij de parkeerplaats waar mijn autootje inmiddels voldoende gezelschap heeft gekregen.

Ruim 7 km … heuvel op, heuvel af.

3 gedachtes over “Posbank …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.