Kasteelpark en Vlegelkaas …

Een wandeling van de ANWB-app “Eropuit”.

Wat is vlegelkaas? Eerst denk ik nog aan iets met vleermuizen maar zie nergens een link. Het woord vlegel kent vele betekenissen o.a. dorswerktuig, kwajongen, lomperd, boerenkinkel … ik hou het maar op boerenkaas.

Ik parkeer naast Kasteel Hoekelum waar Randolf de Jeger de eerste bewoner van kasteel Hoekelum … althans, van de houten jagershut die hier halverwege de 14e eeuw stond … ooit jagermeester was.
Het huidige kasteel dateert van 1735 en is daarna nog twee keer grondig verbouwd. De laatste bewoners zijn de Van Wassenaers, een van de oudste adellijke geslachten van ons land. In 1988 werd het kasteel overgedragen aan het Geldersch Landschap & Kasteelen en nu mogen wij er als niet-adelijken onze feesten en conferenties houden.

De wandelroute voert langs een spreng (een gegraven bron) die via sprengenbeekjes de watermolens aandreef die op hun beurt de gracht rond het kasteel weer van water voorzagen. Ook de beukenlaan … de Laarder Allee … dateert van vroeger. Het was de doorgaande weg van Wageningen naar Ede.
Op het hoogste punt stond ooit een uitzichttoren vanwaar de kasteelheer zijn kasteel, ruim anderhalve kilometer verderop, kon overzien.

Aarden wallen maken structuur zichtbaar. Er zijn eigendomswallen (die de grenzen van het landgoed markeren), wegwallen, perceelwallen en wildwallen, al glipt een enkel wild zwijn nog wel eens door die afbakening heen.


Het pad buigt en loopt een stukje langs de A12 tot aan het tunneltje. Linksaf het tunneltje onderdoor loop je richting Bennekom. Naar rechts buigt de route af af langs het monument voor Otto baron van Wassenaer van Catwijk. Hij ontgon het oostelijke deel van het landgoed en liet er bomen planten.

Ik hou rechts aan en ben dan al snel aan de achterkant van kasteel Hoekelum. Iets links van de route af ligt boerderij Hoekelum. Tussen 1946 en 2011 deed de boerderij dienst als kaasmakerij. Tegenwoordig worden er workshops kaasmaken georganiseerd, is er een landgoedwinkel en een koffiekamer.

De laatste bezienswaardigheid is de de ijskelder … nu een overwinteringsverblijf voor vleermuizen. Door de ‘brievenbus’ in de houten deur vliegen ze naar buiten om te jagen op vliegen en muggen.

4 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.