Kan een koe zwemmen?

Varend over de Maas vraagt André van Duin zich gisterenavond in het programma “Denkend aan Holland” af of koeien kunnen zwemmen.

Realiseer me ineens dat de koeien van de Jufferswaard met warm weer ook altijd in de Rijn staan. Kunnen ze zich eigenlijk wel redden als ze onderuit gaan? Kunnen ze eigenlijk wel zwemmen?

Veel informatie krijg ik niet …

Johan van Leeuwen, hoogleraar experimentele zoölogie aan de Wageningen Universiteit antwoordt op de prangende vraag: “Kan een koe zwemmen?”

“Een koe zal nooit zo goed zwemmen als een vis. Meer dan een onbeholpen gespartel wordt het nooit. Maar snel verdrinken doet ze ook niet.

Vroeger zwommen ze net als waterbuffels maar in de loop der eeuwen zijn ze zo ver gedomesticeerd dat het zwemmen verdwenen is uit de genetische informatie. Het is voor een tamme koe nou eenmaal niet noodzakelijk om te kunnen zwemmen.”

Dus is het voor de koe te hopen dat ze in de rivier haar evenwicht niet verliest.

3 comments

  1. Koeien kunnen zwemmen, ongeveer zoals een hond dat doet. Katten kunnen het ook, de meeste minder goed en die hebben er een hekel aan. Ik heb eens een Engels filmpje gezien over een bejaarde koe die geen melk meer gaf maar tot het huishouden behoorde van een boer die haar toch bleef verzorgen. Bij warm weer ging ze zwemmen. Iedereen in de omgeving kende haar en ze werd bezongen in het dorp. Dat betekent toch dat een zwemmende koe een uitzondering is.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.