Al bijna een jaar in de planning … de Meierij landgoederenroute met Rikit/Rianne blogt. We hebben een mooie dag uitgezocht. Rianne woont redelijk op de route dus pik ik haar op … tevens goed voor mijn rijvaardigheid in onbekende gebieden … en starten we ca 9 uur vanaf de parkeerplaats van Eetcafé De Oude Ketting waar de meningen over de kaart en entourage nogal verdeeld zijn.

We lopen de drukke Bossche weg op en tegenover het Oertijd Museum (dat zich het grootste geologisch museum van Nederland noemt) steken we de weg over … het bos in. Alle bomen en struiken hebben zich verfraait met jong, lentegroen blad waardoor de meest romantische paadjes en hoekjes ontstaan. Je wordt vanaf het begin al betoverd.
Het eerste landgoed dat we betreden is Sparrenrijk dat wordt beheerd door de gemeente Boxtel. Mooie beukenlanen en smalle paadjes omzoomd door rijen rododendrons, waar je alleen maar achter elkaar kunt lopen.
Eén van de mooiste laantjes is toch wel het nostalgische “trouwlaantje” … gefilmd door (dus ook alle eer naar) Rianne en verwerkt in mijn vlog.

Het landgoed is ontstaan toen de Halsche Heide werd ontgonnen. Het gebied is lang in bezit geweest van de familie Van Rijckevorsel, die een deel van de Halsche Heide tussen 1865 en 1895 heeft bebost. Uit deze tijd zijn nog enkele lanen en (voormalige) boerderijen aanwezig. In 1910 werd het landgoed afgesplitst. Die liet de meeste van de huidige bomen planten. Pas sinds 1944 wordt het ‘landgoed Sparrenrijk’ genoemd. In 1954 werd het bos aangekocht door de gemeente Boxtel. Het kenmerkt zich door een patroon van rechte, met bomen omzoomde dreven in een rechthoekig patroon. Het westelijk deel bestaat voornamelijk uit naaldbos, Dit naaldbos werd in 1912 op rabatten geplant. Het hout werd voornamelijk als stuthout gebruikt voor de steenkoolmijnen in Limburg. Later zijn er ook veel Amerikaanse eiken in het gebied geplant.

Aangrenzend ligt Landgoed Den Eikenhorst dat in 1806 op een deel van de toenmalige Halsche Heide is aangelegd door de gebroeders Joseph en Antoon de Wijs. Na opvolging en verkoop komt het landgoed uiteindelijk in handen van de familie Henket die het onderbrengt in een stichting en het in 1933 openstelt voor publiek.
De tuinen zijn in het midden van de 19e eeuw aangelegd in Engelse Landschapsstijl met eeuwenoude bomen in het bos, vrijstaande rode beuken, kronkelende paadjes, slingerende waterpartijen en een prachtig landhuis. De voorgevel van het huis is naar het oosten gekeerd met uitzicht over een gazon in het park naar de serpentinevijver.
In 2004 wordt het landgoed opgenomen in het register van rijksmonumenten.
Langs de vijver zijn grote groepen rododendrons geplant. Helaas zijn we iets te vroeg om ze in volle bloei te zien als staan sommigen wel op knappen.

Tegenover het huis staat een stenen bankje dat ons absoluut uitnodigt om een rustpauze in te lassen. Koffie en wat te eten. Plotseling staat er een reetje midden op het veld voor ons … helaas horen we ook meteen een groepje vrouwen en gaat hij er vandoor. Rianne heeft mazzel … die heeft haar camera nog op filmen staan. Da’s bij mij even anders … ik heb er een springbok van gemaakt.

We verlaten het park, lopen de bossen uit en de weilanden in … naar de Halsche Beemden. Eerst langs de meanderende Essche tot daar waar hij uitkomt in de rechte Essche stroom. Dit gebied tussen de spoorlijn Eindhoven-Den Bosch en de snelweg A2 omvat ongeveer 45 hectare. Op historische kaarten is goed te zien dat de Essche Stroom in een breed beekdal behoorlijke kronkels maakt.

Dit meanderende water is tijdens de ruilverkaveling (rond 1960) rechtgetrokken. Geïnspireerd op de historische loop uit de periode 1910-1919 is deze meander – van bijna 3 kilometer- hersteld. Het profiel van de beek is zoveel mogelijk teruggebracht naar de maatvoering van voor de jaren 60. Helemaal zoals vroeger, dat gaat niet, omdat de waterafvoer is sindsdien vergroot. Daarom is de rechtgetrokken beek ook behouden. De meander zal in natte periodes buiten haar oevers treden. En bij extreem hoogwater zal het extra water via de rechte beek afgevoerd worden.

In de koelte van de rivier zien we een fuut en 2 Canadese ganzen zich rustig voortbewegen door het water … in de verte een paar mannen met een bootje in het riet. Dat kunnen niet anders dan de rattenvangers (muskusrat) van Boxtel zijn. Heb ergens nog een stille hoop dat ze al iets gevangen hebben … dus snellen we ons naar hen toe voordat ze er vandoor zijn. Maar nee … ze hebben net in het riet een val geplaatst.

We zijn nu op het punt beland dat we moeten besluiten of het 18 of 13 km wordt … 13 vinden we voor vandaag genoeg. De 3 landgoederen aan de andere kant van de A2 kunnen we dan een keer combineren met een andere wandeling.
Ik heb het duffe idee gehad om vandaag een nieuw winterwandelrokje met dikke legging er onder uit te proberen maar het wordt warmer … legging uit, vest uit. Weet meteen dat het voor lagere temperatuur lekker loopt maar daar blijft het bij. Verder met blote benen. Het is warm … voeten luchten.
Tijd voor een selfie … zit mijn haar aan het begin van de wandeling nog redelijk het is nu een transpirerende warboel. Volgende keer aan het begin van de rit … zo blijf je leren.

We lopen terug richting Den Eikenhorst en Sparrenrijk en komen langs het minder bekende Landgoed Leeuwenrode (niet vanaf de weg te zien) waarvan de villa is gebouwd in 1910/1911 en waar een paar boerderijen in de buurt dezelfde kleuren op de luiken dragen als de schildjes bij het hek. Die driehoeken op de schildjes zijn trouwens niet terug te vinden bij de (internet)foto’s van de villa. Misschien hebben ze ook wel niets met elkaar te maken.
Nog even bijkomen op een bankje bij een kapelletje, door de villawijk en dan zijn we al weer bijna bij de auto.

Zoals altijd is het gezellig wandelen met Rianne, staat er voor volgende maand een wandeling (onder voorbehoud) gepland en zullen er best nog vele volgen.

N.B. wil jij mijn eerste blogprobeerseltjes zien .. klik dan hier.

13 gedachtes over “Lopen door de Meierij van Den Bosch …

 1. Het verslag van Rianne las ik ook reeds en het jouwe is er een geweldige aanvulling op. Prachtige foto’s en een pak leuke info. Jullie hebben blijkbaar heel erg genoten van de wandeling.

  Geliked door 1 persoon

  1. @Ria … speciaal voor jou en anderen die via een andere website (en niet via mijn blog) op Neeltje’s Pagina komen nu een link op de wandelpagina geplaatst. Als het handig is doe ik dat in het volg ook bij de vervolgwandelingen.

   Like

 2. Wat een mooi en uitvoerig verslag heb je gemaakt, ik was er zo benieuwd naar. En prachtige foto’s waar ik Jaloers op ben, ik ga nog eens kijken naar de juiste instellingen op mijn smartphone. Ik heb er van genoten om eindelijk deze wandeling met Jou te kunnen laten zien. En de rest gaan wij t.z.t. ook nog doen!!🥰

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank lieverd. Vergeet niet dat ik een camera gebruik die voor wandelaars aanbevolen wordt ivm de ” schokbrekers” zo noem ik het maar even . Het heet anders hoor.
   Ik vind jouw foto’s ook mooi.
   De rest doen we zeker nog.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.