Loenen …

Met een paar aanknopingspunten weer op Komoot een route in elkaar gezet. Ditmaal rond Loenen. Ik wil graag het huis zien waar de fam Von Trapp in 1939 een jaartje gewoond heeft, het rijksmonument ‘de IJkbasis Loenermark’ en de schaapskooi. Het is een prachtige wandeling door het Loenense bos en over de Zilvense heide geworden … weinig mensen tegengekomen, af en toe eens een fietser.

Ik start vanaf de parkeerplaats ‘Het dichte gat’ aan de Groenendaalseweg … net iets buiten Loenen. Het begint direct al heuvelachtig.
De Loenermark is een gebied van Geldersch Landschap & Kasteelen en ligt op de Oost-Veluwse stuwwal. Een geaccidenteerd terrein wat zijn oorsprong heeft in de vorming van dekzandheuvels en een in de stuwwal uitgesleten droogdal. Er liggen grafheuvels van circa 4000 jaar oud, evenals sporen van ijzerwinning uit de middeleeuwen.
Het Loenense Bos word al in de 10de eeuw genoemd. Het grootste deel van dit oorspronkelijke bos was hakhout en in gebruik bij de marke van Loenen. De rest van de Loenermark bestond uit heide.
Als je er loopt heb je ook het gevoel dat je door een oerbos loopt. Het is er ongelooflijk stil … zo stil dat ik af en toe áls ik iets hoor toch om me heen kijk.

Heb tegenwoordig een SOS fluitje bij me maar dat zit aan mijn sleutelbos die ver weg gestopt is … kan hem beter aan mijn camera hangen. Vraag me trouwens af wie me hoort als ik fluit … misschien is die vervanger van pepperspray … TIW verfspray/zelfverdedigingsspray … handiger.

Vanaf de plek waar ik koffiedrink en in gesprek raak met een heel gezellig iemand heb ik al zicht op het huis van de familie Von Trapp.

Dalenk 26, Loenen
Aan de Dalenk 26 in Loenen, op het hoogste punt van de omgeving, staat het huis waar in de zomer van 1939 de beroemde familie Von Trapp een tijdje verbleef. Hun verhaal is wereldberoemd en diende als inspiratie voor de onvergetelijke film en musical The Sound Of Music. Door het uitzicht over de glooiende velden heeft de woning de naam “de Uitkijk” meegekregen. Als de familie daar in de tuin hun repertoire oefende, waanden ze zich misschien wel in een Oostenrijkse alpenweide.
Voordat de Von Trapps naar de Verenigde Staten emigreerden, gaven zij als dank voor hun ontvangst in Loenen een ‘afscheidsconcert’ voor de Katholieke kerk St. Antonius Abt aan de Hoofdweg in Loenen. Het werd een gedenkwaardig concert waar Loenenaren nog lang mooie herinneringen aan bewaarden.
Het buitenhuis ‘De Uitkijk’ was eigendom van de Nederlandse bankier Menten. Menten en Von Trapp kenden elkaar van de antroposofische beweging. In de tijd dat de Von Trapps in Oostenrijk woonden, kregen zij met enige regelmaat financiële steun
van de schatrijke Menten.

Via slingerende paden en prachtige vergezichten loop ik over de Loenermark, de Zilvense heide en Kouwerik, een uitgestrekt heidegebied tot ik in de verte het 1e ijkpunt zie liggen.

Het ijkstation is inmiddels een rijksmonument … het wordt niet meer gebruikt. Erg technisch … vandaar dat ik onderstaand citaat als uitleg gebruik.

Nederland kent geen hoge bergen en diepe dalen, maar er is ook geen enkel stuk land echt vlak. Op de Zilvensche Heide (ten zuidwesten van Loenen) bevindt zich wel een stuk grond dat aardig in de buurt komt. Daarom was dit in 1955 de aangewezen plek om te beginnen met de bouw van een ijkbasis. In de zandbodem van de heide werd een enorme constructie, naar Fins model, ingegraven. Op de bovengrondse gedeeltes, die lijken op tafels, konden (land-)meetkundige apparaten worden vastgezet en geijkt. De lengte van de meetbasis staat namelijk vast. Bij de oplevering in 1957 werd deze door de Finse wetenschappers Prof. Dr. T.J. Kukkamäki en Prof. Dr. T. Honkassalo bepaald op 576, 09226 meter. De ijkbasis op Loenermark was voor Noordwest Europa het controlepunt voor (land-)meetkundige instrumenten. Het bekendste Nederlandse project waarbij gebruik gemaakt werd van de basis is de aanleg van de Afsluitdijk (1965). Tweehonderd jaar zou het ijkstation mee kunnen gaan, maar al in 2000 raakte het buiten gebruik door de komst van de satellietplaatsbepalingen (GPS). Het meetstation Loenermark is een rijksmonument. In samenwerking met het Kadaster, het Geldersch Landschap, de Stichting De Hollandse Cirkel en de Nederlandse Commisie voor Geodesie startte de Gemeente Apeldoorn in 2007 met een renovatieproject. De ijkbasis ligt op de Zilvensche Heide, onderdeel van de Loenermark, en is vrij toegankelijk voor fietsers en wandelaars.

Ingezonden door: Robert de Hoop

Nog een paar kilometer … even klimmen over de Valenberg … en dan zijn we bij de schaapskudde. Veel schapen zijn er niet … geen leuke foto’s. Volgende keer beter. Snel door en niet veel later ben ik al weer op de parkeerplaats.

Bijna 13 km en me niet gehaast!

10 comments

    1. Nee hoor … niet te bezorgd. Er komen best wel situaties voor dat ik me niet veilig voel … die misschien ook niet veilig zijn … situaties ver weg in een dicht bos. Je moet daar dus direct kunnen reageren als iemand kwaad in de zin heeft en dan heeft een alarmhorloge niet veel zin.

      Like

  1. Een flinke afwisselende wandeling heb je gemaakt! Met stijging en los zand komt het wel goed met je conditie. En wat interessant dat verhaal over de familie Von Trapp. Weet je al waar dat vat of emmer voor is?

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.