In navolging van enkele andere Komootgebruiksters besluit ik vandaag het jaar uit te lopen met de kerststallen-wandelroute in Den Dungen. Ik ken het fenomeen niet als “niet-Brabantse” maar wat een leuk initiatief. Het is de 3e keer dat het in dit dorpje georganiseerd wordt en wat ik begrijp … in navolging van Liempde waar de “kribkesroute” al voor de 8e keer plaatsvindt en dat met ruim 260 kerststallen de grootste van Nederland blijft. Maar goed … ik ga naar Den Dungen.

Onderweg hoor ik dat het 14° is en dat het niet gaat regenen. Daar zit ik met mijn regenjas. Hoe verder ik naar het zuiden rij hoe blauwer de lucht. Het is een dorpje vlakbij Den Bosch dat regelmatig te maken heeft gehad met dijkdoorbraken en overstromingen waardoor er door het kolkende water de zogenaamde “wielen” ontstonden die er in mijn ogen uitzien als vijvers. Er zijn er veel gedicht maar de overgebleven 11 hebben pakkende namen gekregen als o.a. Orrikeswiel, Vossegat en Toon Pakkewiel.
Ook kom ik langs een klein Mariakapelletje dat gebouwd is ter herinnering aan het voormalige Barbaradaelklooster op den Eikendonk.

Het is een mooie wandeling … lekker uitwaaien over de dijk langs mooie boerderijen, dan het dorp in en aan de andere kant over een dijk weer terug … 9 km genieten van creatieve uitspattingen en van mijn meegenomen koffie met een oliebol.

Hieronder een indruk van de wandeling en een kleine selectie van de ruim 100 op de foto gezette stalletjes.

6 gedachtes over “Den Dungen … kerststallen-wandelroute

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.